Error
  • Component not found

13 February 2018

14 February 2018

14 februarie

1076

Papa Grigore al VII-lea anatemizează pe episcopii reuniți în sinodul de la Worms și îl excomunică pe împăratul Henric al IV–lea. Prin acest act, supușii au fost dezlegați de jurământul de credință prestat regelui.

 

 

 

 

 

1400

A murit Richard al II-lea al Angliei, rege al Angliei. Este faimos pentru rolul său esențial în rezolvarea Revoltei țărănești din 1381 și pentru delictele sale ca rege, lucru ce a condus atât la demisia sa forțată cât și la război civil.

 

 

 

 

 

1849

Are loc prima luptă de la Mărişel. A fost una dintre luptele date în Munţii Apuseni în timpul revoluţiei din Transilvania din anul 1848-1849. Scopul ei a fost străpungerea de către maghiari a apărării româneşti a centrului Munţilor Apuseni, cucerirea punctului de comandă românesc de la Câmpeni şi scoaterea din luptă a forţelor române.

 

 

1935

S-a născut, în satul Pererîta, fostul județ Hotin, România,  poetul Grigore Vieru. I-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, “Diploma de Onoare Andersen” şi a fost membru corespondent al Academiei Române. Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele poetului.

 

 

 

 

1956

La Moscova începe al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În ultima noapte a reuniunii, premierul Nikita Hrușciov a condamnat crimele lui Iosif Stalin într-un discurs secret.

 

 

 

Read more

13 februarie

1453

Iancu de Hunedoara încetează de a mai fi guvernator al Ungariei. Dieta de la Pozsony confirmă restaurarea puterii regale, cerută de magnații unguri. Iancu rămâne cu titlu de căpitan suprem al Ungariei și al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

1575

Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.

 

 

 

 

 

 

1849

Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna prezintă împaratului Franz Joseph Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române.

 

 

 

 

 

1856

Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii în mod oficial. Războiului Crimeii a fost o confruntare dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost efectuată bombardarea Dresdei de către forțele aeriene americane (USAAF) și britanice (RAF). Acțiunea a fost efectuată de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, în 4 raiduri succesive, distrugând 34 kmp din oraș, capitala Saxoniei.

Read more