Error
  • Component not found

April 2018

30 April 2018

30 aprilie

1844

Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunarii Obștești din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a țiganilor.

 

 

1848

Are loc  la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Cîmpia Libertăţii – Adunarea din duminica Tomii.

 

 

 

1979

A murit Pantelimon Halippa, publicist, om politic, preşedinte al Sfatului Ţării de la Chişinău care a votat unirea în 1918, ministru, senator, deputat, membru corespondent al Academiei Române. A fost întemeietorul Universității Populare din Chișinău, al Conservatorului Moldovenesc, al Societății Scriitorilor și Publiciștilor Basarabeni, al Societății de Editură și Librărie “Luceafărul” din Chișinău.

 

 

Read more

29 aprilie

Este celebrata Ziua Internaţională a Dansului. În 1982, Institutul Internaţional de Teatru, prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, la data de 29 aprilie, sa fie celebrata Ziua Internaţională a Dansului. Sărbătoarea comemorează astfel si ziua de naştere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810).

 

 

1091

Are loc Bătălia de la Levounion, lupta dusă între Imperiul Bizantin, condusă de  împaratul Alexios I Comnen și Pecenegi. Înfrângerea armatei pecenegilor în Bătălia de la Levounion a însemnat eliminarea pericolul peceneg pentru Bizanț.

 

 

 

 

 

1429

Ioana d'Arc, însoțită de Dunois și alți comandanți francezi cunoscuți şi cu un detaşament de soldaţi, ajunge la Orleans pentru a conduce asediul oraşului. Orléans a fost atacat de trupele engleze conduse de contele Thomas Montecute, în data de 12 octombrie, 1428.

 

 

 

 

 

1459

Încep represaliile domnitorului Vlad Ţepeş împotriva negustorilor saşi din Muntenia, care nu ii respectau poruncile. Cronicile indică 41 de negustori braşoveni traşi în ţeapă, iar 300 arşi de vii. Oştile muntene năvălesc Transilvania, atacând ţinutul Sibiului, apoi al Bârsei, prăpădind şi arzând numeroase sate.

 

 

 

 

 

1918

Împăratul rus Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei cunoscut sub denumirea „Aşezământul obrazovaniei oblastiei Basarabiei”. Acesta presupunea respectarea unor anumite particularităţi în conducere, avea departamente - Înaltul Sfat, Serviciu financiar-economic etc.

 

 

 

 

 

1928

La Chişinău este inaugurat monumentul lui Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul Alexandru Plămădeală.

 

 

 

1945

Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane. A fost primul lagăr de concentrare înființat de guvernul de coaliție format de Pardidul Național Socialist (Nazist) NSDAP și Partidul Catolic de Centru. Lagărul de la Dachau a folosit drept prototip și model pentru celelalte lagăre de concentrare înființate ulterior.

 

 

1997

A intrat în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.

 

 

Read more

28 aprilie

1502

Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda" – denumită și „Cronica moldo–germană" sau „Cronica lui Ștefan cel Mare". Lucrarea se referă la domnia lui Ştefan cel Mare şi cuprinde intervalul 1457-1502.

 

 

 

 

 

1653

Se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia.

 

 

 

 

 

1908

A fost înființată Societatea Scriitorilor Români, al cărei prim președinte a fost ales Cincinat Pavelescu.

 

 

 

 

 

 

1945

Benito Mussolini și amanta sa, Clara Petacci, sunt capturați și executați de membrii mișcării de rezistență. Cei doi încercau sa fugă din Italia ca urmare a prăbuşirii statului fascist.

 

 

 

 

 

1952

A intrat în vigoare tratatul de la San Francisco, prin care s-a pus capăt ocupației Japoniei după Al Doilea Război Mondial. Tratatul, între Japonia și o parte a Puterilor Aliate, a fost semnat oficial de 48 de țări la 8 septembrie 1951, la War Memorial Opera House din San Francisco, California.

 

 

1990

Consiliul European adoptă o declarație comună, prin care hotărăște extinderea relațiilor cu țarile Europei Centrale și de Est.

 

 

Read more

27 aprilie

Este sărbătorită Ziua drapelului național al Republicii Moldova. A fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

 

 

 

1521

Are loc Bătălia de la Mactan, care s-a dat în Filipine. Războinicii conduși de Lapu-Lapu, o căpetenie locală musulmană din insula Mactan, au învins forțele creștine conduse de Fernando Magellan, ucigându-l pe acesta.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane intră în Atena. Forțele combinate greco-britanice au luptat cu mare tenacitate, dar au fost depășite numeric și au fost obligate să se retragă.

 

 

1945

Al Doilea Război Mondial: Benito Mussolini este arestat de partizanii italieni la Dongo, în timp ce încerca să scape deghizat ca un soldat german.

 

 

Read more

26 aprilie

1775

În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intra în componența Imperiului Habsburgic.

 

 

 

 

 

1877

Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunare de catre artileria turcă, armata româna deschide focul asupra Vidinului.

 

 

 

1913

A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei

 

 

 

1952

A fost creat studioului cinematografic Moldova-Film. În cele aproape şase decenii de activitate la „Moldova-Film” a crescut şi s-a educat o întreagă pleiadă de specialişti în domeniu, care au contribuit la edificarea instituţiei, înscriind pagini alese ce definesc astăzi cinematografia naţională. O galerie întreagă de filme fac parte din patrimoniul spiritual al meleagului, multe dintre ele fiind distinse cu premii internaţionale de prestigiu.

 

 

1986

S–a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. Este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie, în urma căruia au avut de suferit peste 7 milioane de oameni. Din actualul teritoriu al Republicii Moldova la lucrările de lichidare a avariei au luat parte peste 3500 de persoane, dintre care aproximativ 800 au decedat.

 

 

1994

Republica Moldova a ratificat Actul de intrare în componenţa Comunităţii Statelor Independente.

 

 

 

Read more

25 aprilie

1523

Mehmed-bey, paşă de Nicopol în  timpul domniei  sultanului Soliman Magnificul, înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei. Spre deosebire de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşează singur la domnie dar instalează un domn pământean, pe Vladislav al III-a al Munteniei.

 

 

 

 

1619

Este semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă (domn al Munteniei) şi Gabriel Bethlen (domn al Transilvaniei) care prevedea modalităţile de soluţionare a litigiilor de hotar şi restituirea reciprocă ţăranilor şerbi şi a ţiganilor fugiţi.

 

 

 

 

 

1945

A avut loc Conferința de la San Francisco, la care au participat delegaţi din 50 de state si acolo s-a hotărât crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite, menită să apere pacea, securitatea şi colaborarea internaţională. La această conferinţă a fost elaborată şi adoptată Carta Naţiunilor Unite, care a intrat în vigoare la data de 24 octombrie 1945.

Read more

24 aprilie

1434

Prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei – funcție de înalt demnitar, care purta, la festivități, sabia și buzduganul domnului.

 

  

1595

Începe domnia lui Ștefan al VIII-lea Răzvan în Moldova. I-a succedat la tron lui Aron Tiranul, pe care l-a alungat, devenind domnitor. Detronat ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movilă. Bătălia decisivă a fost dată la Areni, lângă Suceava. Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania și a fost executat.

 

 

 

1877

După aproape doi ani de negocieri nefructuoase, Rusia declară război Turciei, în dorința de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei. 

 

  

1992
A fost creat Marele Stat Major al Armatei Nationale. Misiunea sa fundamentală, în calitate de structură centrală a Armatei Naţionale o reprezintă comanda asupra organismului militar, iar obiectivul său primordial este de a asigura apărarea naţională şi executarea altor misiuni, prin planificarea strategică a utilizării trupelor Armatei Naţionale în timpul acţiunilor de luptă şi al altor operaţiuni; de a asigura conducerea militară a acestor acţiuni; de a planifica şi organiza pregătirea comandamentelor Armatei Naţionale şi a unităţilor militare ale armatei în vederea executării misiunilor şi sarcinilor specificate.

Read more

23 aprilie

1400

A început domnia lui Alexandru cel Bun, în Moldova. A fost fiul lui Roman I Mușatinul şi a succedat la tron lui Iuga "Ologul". Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă și ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat și orașul Iași.

 

 

 

 

1605

Ţarul rus, Boris Godunov moare în mod neașteptat, probabil din cauza unei hemoragii cerebrale. Fiul său, Fiodor al II-lea și soția sa, sunt uciși după câteva luni, de boierii rivali.

 

 

 

 

 

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 08 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Rpeublica Moldova este  consemnată sărbătoarea profesională - Ziua Bibliotecarului.

 

 

Read more

22 aprilie

1915

A avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra, în timpul primului război mondial (în 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-și numele de la acest oraș.

 

 

1986

A murit Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Este autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

 

 

 

 

 

1992

Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Mircea Snegur, a vizitat Ministerul Apărării şi a participat la solemnitatea depunerii jurământului de credinţă de către aparatul de  conducere al ministerului şi corpul de ofiţeri. Printre primii membri ai corpului de comandă care au depus jurământul militar s-au numărat Ion Costaş, Pavel Creangă, Tudor Dabija, Valeriu Toporivschi şi alţii, în total 57 de militari.

 

 

 

 

2009

Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

 

 

Read more

21 aprilie

753 î.Hr.

Conform legendelor, a fost construită Roma de către Romulus și Remus, marcând astfel nașterea vechiului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1809

A început Bătălia de la Eckmühl, denumită și Bătălia de la Eggmühl, fiind una dintre confruntările majore din Războiul celei de-a Cincea Coaliții. Bătălia a opus o armată franco-germană, la început sub comanda lui Davout, apoi a lui Napoleon I, unei armate austriece, conduse de Arhiducele Carol al Austriei.

 

 

1877

Pe toată lungimea graniței dunărene, artileria turcă bombardează malul românesc: Brăila, Calafat, Bechet, Oltenița și Călărași.

 

 

 

1882

La Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între România și Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.

 

 

 

1918

Manfred von Richthofen, pilot de elită german și tactician briliant al luptelor aeriene din primul război mondial, a fost ucis într-o confruntare aviatică. A fost un adevărat as al duelurilor aviatice, a doborât în timpul războiului cele mai multe avioane de vânătoare inamice. A fost supranumit de germani „Baronul roșu”, deoarece zbura frecvent cu un avion de culoare roșie.

 

 

 

Read more