Error
  • Component not found

14 April 2018

15 April 2018

15 aprilie

1450

Are loc Bătălia de la Formigny,lupta decisivă din etapa finală a Războiului de 100 de Ani, între forțele engleze conduse de Thomas Kyriell pe de-o parte și cele franco-bretone având-ul în frunte pe Carol I de Bourbon. Thomas Kyriell a fost capturat, iar armata englezească învinsă.

 

 

1632

În timpul Războiului de Treizeci de Ani, are loc Bătălia de la Rain în care suedezii sub Gustavus Adolphus înving Sfântul Imperiu Roman.

 

 

 

1918

Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

 

 

Read more

14 aprilie

1205

Are loc Bătălia de la Adrianopol, azi Edrine, Turcia. A fost o confruntare militară dintre oastea latină a cuceritorilor Constantinopolului, condusă de către Balduin de Flandra şi oastea  ţarului Vlaho-Bulgar Ioniţă Caloian (1197-1207). Bătălia sa încheiat cu victoria lui Ioniţă Caloian.

 

 

 

 

 

1457

La Orbic, în ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare îl învinge pe  domnitorul Petru, după care merge la Suceava și pe locul ce se chema „câmpia Direptății”, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

1574

Are loc lupta de la Jiliștea, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

 

 

 

 

 

1839

Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

 

Read more