Error
  • Component not found

16 April 2018

17 April 2018

17 aprilie

1647

A murit cronicarul moldovean Grigore Ureche. În vremea domniei lui Vasile Lupu, a fost unul dintre sfetnicii apropiați ai acestuia, mare spătar, iar din anul 1642, urmând calea părintelui său, a ajuns mare vornic al aceleiași Țări de Jos. A fost înmormântat într-o criptă de la mănăstirea Bistrița.

 

 

 

 

 

1790

A murit Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de stiință, inventator, filozof, profesor și om politic.

 

 

 

 

 

1992

Miniştrii de externe a Republicii Moldova, României, Rusiei şi Ucrainei, au semnat la Chişinău, 5 documente privind reglementarea conflictului transnistrian, între care: Recomandările miniştrilor de externe; Statutul comisiei mixte pentru controlul încetării focului şi separării forţelor angajate în conflict; Comunicatul cu privire la întâlnirea celor patru miniştri de externe.

 

 

Read more

16 aprilie

1869

 A apărut, la București, revista „Traian", editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

 

 

 

 

 

 

1879

S-a născut Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română. În 1922, este hirotonit preot și, în 1926, devine profesor la Universitatea din Chișinău. În perioada interbelică desfășoară o activitate publicistică, cu ajutorul lui Tudor Arghezi, și editează revistele „Cronica” și „Spicul”, care apar în perioada 1915-1918.

 

 

 

 

1917

În timpul Primului Război Mondial, începe a doua Bătălie de la Aisne terminată cu victoria germanilor. A fost o tentativă franceză de a rupe frontul german între Soissons și Reims, sub ordinele generalului Nivelle.

 

 

Read more