Error
 • Component not found

May 2018

01 June 2018

1 iunie

Este marcată Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului. A fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului”.

 

 

 

1636

S-a născut Nicolae Milescu Spătarul, personalitate de prim rang în cultura românească şi rusă din a doua jumătate a secolului XVII – începutul secolului XVIII. Prin activitatea sa cărturărească, a avut un mare aport la dezvoltarea gîndirii social-politice, filozofice, geografice, a ştiinţelor naturale din Moldova şi Rusia.

 

 

 

 

 

1878

Are loc Congresul Internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San Stefano. Se recunoaşte independenţa României şi drepturile acesteia asupra Dobrogii, iar judeţele Bolgrad, Cahul şi Ismail din sudul Basarabiei sunt încorporate din nou în Imperiul Rus.

 

 

1946

Ion Antonescu, conducător al statului român in perioada 1940-1944, a fost executat prin împușcare la Jilava, alături de foștii săi colaboratori, Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu.

 

 

 

 

 

1957

A fost fondată, la Chișinău, Camera Națională a Cărții. Centrul bibliografiei naționale și statisticii producției editoriale, centru care de-a lungul anilor este responsabil față de Guvern și de întreaga comunitate, pentru evidența exhaustivă și operativă a producții editoriale scoase pe teritoriul țării.

 

 

Read more

31 mai

1666

Se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci. De origine greacă, crescut în casa lui Vasile Lupu, vine pe tronul Moldovei pentru prima dată după moartea lui Eustatie Dabija în septembrie 1665, datorită susținerii soacrei sale Dafina Doamna și a Cupăreștilor.

 

 

 

 

 

1677

Este încheiat tratatul dintre Franţa, Mihai Apafi şi Emeric Thokolz, conducătorul nobilimii răsculate din Transilvania. Franţa se pbligă să acorde ajutoare materiale în vederea luptei împotriva Imperiului Habsburgic.

 

 

 

 

 

1814

Instituirea de către Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a Tipografiei eparhiale din Chişinău, în care se edita preponderent lieratură religioasă şi didactică. La 14 decembrie 1884 tipografia a fost închisă, ca mai apoi, la 20 octombrie 1906 să fie reînfiinţată.

 

 

 

 

 

1816

S-a născut Dimitrie Ghica, om politic, prim-ministru al României, preşedinte al Senatului şi al Adunării Deputaţilor. A fost unul dintre politicienii români cu o bogată experienţă. Timp de aproximativ 40 de ani s-a situat în prim planul scenei politice.

 

 

 

 

 

1859

Manolache Costache prim ministru în Moldova, a luat măsuri de modernizare a armatei înfiinţând primul batalion de geniu. Un an mai târziu, în Ţara Româneasca s-a constituit cel de-al doilea batalion, care împreuna cu cel din Moldova au constituit întâiul regiment de geniu romanesc.

 

 

 

 

 

1883

S-a născut Onisifor Ghibu, profesor român de pedagogie, membru al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.

 

 

 

 

 

1902

 

Este încheiat Tratatul de la Vereeniging, care a pus capăt celui de-al doilea război al burilor. A fost un conflict desfășurat între Imperiul Britanic și burii neerlandofoni din cele două republici independente: Republica Sud-Africană (Republica Transvaal) și Statul Liber Orange. El s-a sfârșit prin anexarea regiunii de către Imperiul Britanic și formarea Uniunii Africii de Sud ca parte din Commonwealth.

 

 

1916

Flota germană și cea engleză se înfruntă în bătălia Jutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul primului război mondial. 

 

 

 

Read more

ÎN LUMEA FERMECĂTOARE A POVESTEI

Centrul de Cultură și Istorie Militară invită copiii militarilor și angajaților civili ai Armatei Naționale să participe la activitățile artistice „Fermecătoare copilărie”, consacrată Zilei ocrotirii copilului.

 

În program:

-         Spectacolul „Trei purceluși” (prezintă actorii Teatrului Republican „Licurici”);

-         Jocuri, dansuri, desene pe asfalt și hârtie, tragerea funiei, tir interactiv etc.;

-         Concursul „Tinere talente” (copiii se vor manifesta prin cântece, dansuri, poiezie, etc.);

-         Demonstrații și competiții sportive cu participarea Clubului sportiv al Armatei Naționale, etc;

-         Masă cu dulciuri, înghețată și cireșe pentru toți copiii prezenți.

Vă invităm la acest eveniment deosebit care va avea loc la 1 iunie 2018 ora 1100, Centrul de Cultură şi Istorie Militară, Chișinau, str.Tighina 47.

Read more

30 mai

1860

Este instituită medalia militară românească Pro Virtute Militari care a fost decernată pompierilor participanţi la luptele contra turcilor, date pe Dealul Spirei în ziua de 13 septembrie 1848, în timpul evenimentelor revoluţionare din Muntenia.

 

 

 

 

 

1913

S-a încheiat primul război balcanic dintre Turcia şi Alianţa Balcanica prin  înfrângerea Turciei, ceea ce conduce la independenţa Albaniei şi cedări teritoriale  importante în favoarea Greciei, Bulgariei şi Muntenegrului.

 

 

Read more

29 mai

Este marcată Ziua internaţională a trupelor ONU de menţinere a păcii, pentru a aduce un omagiu femeilor si bărbaţilor care au activat în cadrul acestor trupe, dând dovadă de profesionalism, devotament şi curaj. De asemenea, s-a luat decizia de a se onora memoria celor care şi-au jertfit viaţa pentru cauza păcii (rezoluţia 57/129, 11 decembrie 2002).

 

 

 

1453

Armatele otomane sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea cuceresc Constantinopolul după un asediu de 53 de zile. Sfârșitul Imperiului Bizantin.

 

 

 

 

 

1848

Dieta din Cluj, Transilvania, votează, fără a ține cont de cererea Adunării  românilor de la Blaj, unirea Principatului Transilvaniei cu Ungaria, act politic pe care împăratul Ferdinand îl sancționează la 10 iunie 1848.

Read more

28 mai

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după 18 zile de luptă Belgia capitlează în fața  Germaniei. Guvernele Franței și a Marii Britanii au adus acuzații în adresa Belgiei, pentru că a trădat aliații.

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.

 

 

1948

Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

 

 

 

 

 

1982

Are loc Bătălia de la Goose Green, în care forțele britanice înving pe cele argentiniene. Confruntarea a fost parte a Războiul din Insulele Falkland, un conflict militar și diplomatic care a avut loc între Argentina și Marea Britanie și s-a desfășurat în 3 arhipelaguri din sudul oceanului Atlantic și anume: insulele Malvine (sau Falkland), Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.

 

 

1999

La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute. Este o pictură murală, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor.

Read more

27 mai

1600

Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, învingându-l la Bacău, și realizează astfel, prima unire a țărilor române. Titulatura folosită de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei". La recomandarea marii boierimi, Mihai a numit un domn în Moldova, subordonat sieși.

 

 

1703

Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg. A fost numit "fereastră către Europa", fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

 

 

1860

În cadrul Expediției celor O Mie, Giuseppe Garibaldi și Cămășile Roșii au început asaltul asupra orașului Palermo.

 

 

1867

Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), a fost încoronat și ca rege apostolic al Ungariei (1867-1916) și în această calitate a aprobat legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria,  punând astfel capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea unui stat dualist: Austro-Ungaria.

 

 

 

1883

Alexandru al III-lea este încoronat țar al Rusiei. Spre deosebire de tatăl său, Alexandru al III-lea a fost de-a lungul întregii sale domnii un împărat conservator care a dus pe culmi noi principiul „Autocrație, ortodoxie și naționalism” al lui Nicolae I. Un slavofil convins, Alexandru al III-lea a crezut că Rusia poate fi salvată de la haos prin îndepărtarea rușilor (în frunte chiar cu el) de influența ocidentală subversivă.

 

 

 

1905

Are loc Bătălia din strâmtoarea Tsushima, principala bătălie navală care a avut loc între Rusia și Japonia în cadrul Războiului Ruso-Japonez. Această bătălie a fost singura bătălie navală decisivă din Istoria marinei în care au luptat între ele cuirasate moderne cu corp de oțel și prima bătălie navală în care telegraful  a jucat un rol extrem de important.

 

 

1938

Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de muncă silnică. El nu va mai părăsi practic niciodată inchisoarea.

 

 

 

 

1942

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rezistența cehă din Praga ocupată de naziști l-a asasinat pe Reinhard Heydrichi. Operațiunea Anthropoid a fost numele de cod al asasinării liderului liderului Biroului de securitate al Reichului (Reichssicherheitshauptamt, RSHA), protector al Boemiei și Moraviei, și arhitect al Soluției Finale, programul Germaniei Naziste de genocid al evreilor din Europa.

 

 

 

1997

Semnarea de către NATO și Rusia a Actului fondator al relațiilor bilaterale, deschizându–se calea extinderii NATO.

 

 

1999

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda acuză pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo.

 

 

 

Read more

26 mai

451

Are loc Bătălia de la Avarayr, între rebeli armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul.

 

 

1896

Nicolae al II-lea devine țarul Rusiei. A fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, distrugătorul polonez Piorun schimbă focuri cu cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică, care va reuși să distrugă cu succes mândria flotei germane.

 

Read more

20 May 2018

„NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR - 2018” MARCATĂ ÎN STIL MILITAR

CHIŞINĂU, 20 mai 2018 — Muzeul Armatei Naţionale a organizat în noaptea de sâmbătă spre duminică evenimentul înscris în proiectul european „Noaptea muzeelor”.

Programul activității a cuprins un spectacol cultural-artistic de excepţie, cu intervenţii teatrale, recitaluri de muzică, galeria făclierilor şi retragerea cu torţe pe străzile municipiului Chişinău.

Prezent la eveniment, Secretarul General de Stat, Radu Burduja, i-a îndemnat pe oaspeţi să viziteze cât mai des muzeul Armatei Naţionale ca să cunoască istoria militară.

Noaptea Europeană a Muzeelor din acest an a fost organizată sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării și a avut drept scop sporirea interesului și familiarizarea publicului cu colecţiile muzeelor, precum și sensibilizarea opiniei publice privind problemele cu care se confruntă instituțiile muzeale.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Până în prezent, la această sărbătoare au aderat peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

 • Hits: 166
 • Hits: 160
 • Hits: 170
 • Hits: 160
 • Hits: 163
 • Hits: 165
 • Hits: 165
 • Hits: 164
 • Hits: 151
 • Hits: 152

Articol preluat http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=4992#.WwJ3QEiFNPY

Read more

16 May 2018

Noaptea Europeană a Muzeelor 2018 la Centrul de Cultură şi IstorIe Militară

noaptea muzeelorCentrul de Cultură şi Istorie Militară Vă invită la sărbătoarea, devenită deja tradițională, NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR 2018, ce va avea loc la19 mai 2018, cu începutul la 20:00.

 

Ne găsiți la adresa Centrului de Cultură şi Istorie Militară, Chișinau, str.Tighina 47.

 

Program

·       Muzică clasică, evoluează orchestra de cameră

·       Orchestra Prezidenţială

·       Dansuri populare

·       Recital de cântece de cătănie

·       Retragerea cu torţe pe străzile municipiului

·       Intervenţie teatralizată (improvizare de lupte, personaje în costume istorice)

·       Program folcloric

·       Compoziţie Fire-show

·     Spectacol coregrafic

·     Galeria făclierilor

·      Proiecţie de filme artistice și documentare

·      Masă ostăşească (terci și mămăliguță, băuturi răcoritoare)

 (VIDEONoaptea Europeană a Muzeelor 2018 la Centrul de Cultură şi Istorie Militară (VIDEO)

 

Partener al Evenimentului - Pretura sectorului CENTRU Chișinău.

 

 

 

 

 

 

Sponsor cu titlu de reclamă - Coca Cola.

 

 

 

Read more