Error
  • Component not found

01 May 2018

02 May 2018

2 mai

1729

S-a născut Ecaterina a II-a, împărăteasă a Rusiei după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea sa, la 17 noiembrie 1796. În timpul domniei sale a intreprins o serie de reforme infiinţând noi instituţii, fiind considerată ca unul dintre cei mai importanţi suverani ai Rusiei.

 

 

 

 

 

1813

A avut loc bătălia de la Lützen, dintre armata franceză şi armata pruso-rusă superioară numeric și s-a încheiat cu victoria la limită a trupelor franceze. Bătălia început atunci când forțele prusace au atacat armata franceză, aflată în marș spre Leipzig.

 

 

1945

S-a încheiat Bătălia Berlinului, după o săptămână de lupte grele, în principal datorită faptului că puținii apărători germani rămăși în viață au terminat munițiile și carburanții. Mai înainte ca lupta să se încheie, Adolf Hitler s-a sinucis.

 

Read more

1 mai

1359

Are loc Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol.

 

 

 

1581

Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei de către Dieta Transilvaniei de la Cluj. Acest drept l-a exercitat doar din 1588, când principele de 15 ani a fost majorat de către Dieta de la Mediaș.

 

 

 

 

 

1821

Turcii pătrund în Moldova , pe la Brăila , și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

 

 

 

 

 

1889

Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

 

 

 

1919

Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român doua ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

 

 

 

1921

A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).

 

 

 

Read more