Error
  • Component not found

02 May 2018

03 May 2018

3 mai

1848

Are loc marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluției române din Transilvania, „Petițiunea Națională".

 

 


1979

Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.

 

 

 

 

 

Ziua mondiala a libertăţii presei - a fost hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15 noiembrie 1991. Marchează semnarea, la 3 mai 1991, a “Declaratiei de la Windhoek” (Africa de Sud), care sublinia că “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.

 

Read more

2 mai

1729

S-a născut Ecaterina a II-a, împărăteasă a Rusiei după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea sa, la 17 noiembrie 1796. În timpul domniei sale a intreprins o serie de reforme infiinţând noi instituţii, fiind considerată ca unul dintre cei mai importanţi suverani ai Rusiei.

 

 

 

 

 

1813

A avut loc bătălia de la Lützen, dintre armata franceză şi armata pruso-rusă superioară numeric și s-a încheiat cu victoria la limită a trupelor franceze. Bătălia început atunci când forțele prusace au atacat armata franceză, aflată în marș spre Leipzig.

 

 

1945

S-a încheiat Bătălia Berlinului, după o săptămână de lupte grele, în principal datorită faptului că puținii apărători germani rămăși în viață au terminat munițiile și carburanții. Mai înainte ca lupta să se încheie, Adolf Hitler s-a sinucis.

 

Read more