03 May 2018
04 May 2018
4 mai
- Article Details
- Category Agenda
1646
Apare, la Iaşi, în timpul domniei lui Vasile Lupu, „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”, primul cod de legi tipărit în limba română. Pravila lui Vasile Lupu s-a folosit în Moldova până în primii ani ai secolului al XIX-lea, deci mai bine de 150 de ani.
1814
În urma înfrângerii Marii Armate (Grande Armée) a lui Napoleon în Bătălia de la Leipzig, de către Alianţa celor şase, acesta este forţat să abdice şi este exilat pe Insula Elba.
1837
S-a născut Theodor G. Rosetti, om politic român, publicist, jurist, diplomat, fondator al Societăţii Junimea, membru de onoare al Academiei Române. A ocupat funcţii importante în stat, printre care prim-ministru al Guvernului României, preşedinte al Senatului şi guvernator al Băncii Naţionale.
1945
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Germaniei capitulează la Lüneburg Heath, armata nord-germană se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.
1955
A decedat George Enescu, compozitor, violonist, pianist şi dirijor, considerat cel mai important şi reprezentativ compozitor român. Încă din copilărie a manifestat o înclinaţie deosebită pentru muzică, a început să cânte la vioară încă de la 4 ani, iar la 5 ani apare în primul său concert.
3 mai
- Article Details
- Category Agenda
1848
Are loc marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluției române din Transilvania, „Petițiunea Națională".
1979
Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.
Ziua mondiala a libertăţii presei - a fost hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15 noiembrie 1991. Marchează semnarea, la 3 mai 1991, a “Declaratiei de la Windhoek” (Africa de Sud), care sublinia că “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.