Error
  • Component not found

04 May 2018

05 May 2018

5 mai

1762

Rusia și Prusia semnează Tratatul de la St. Petersburg. Conform tratatului Rusia ieşea din Războiul de Şapte Ani şi cedează Prusiei teritoriul ocupat de armata rusă.

 

 

 

1821

Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic. Există două teorii importante cu privire la moartea sa: otrăvirea cronică cu arsenic și cancerul la stomac.

 

 

 

 

 

1919

A fost creată, la Geneva, Liga Societăților de Cruce Roșie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societățile naționale de Cruce Roșie.

 

 

1945

Începe Insurecția din Praga, o încercare a rezistenței cehe de eliberare a orașului Praga de sub ocupația nazistă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Luptele au durat până pe 8 mai.

 

 

 

1949

A fost înființat Consiliul Europei, organizație internațională, interguvernamentală și regională care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

 

 

1992

Republica Moldova devine membru al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD folosește investițiile pentru a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală.

 

2001

Ilie Ilașcu, participant la Războiul de la Nistru (1992),  a fost graţiat şi eliberat după nouă ani de detenţie în închisoarea Hlinaia.

 

 

 

Read more

4 mai

1646

Apare, la Iaşi, în timpul domniei lui Vasile Lupu, „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”, primul cod de legi tipărit în limba română. Pravila lui Vasile Lupu s-a folosit în Moldova până în primii ani ai secolului al XIX-lea, deci mai bine de 150 de ani.

 

 

 

 

 

1814

În urma înfrângerii Marii Armate (Grande Armée) a lui Napoleon în Bătălia de la Leipzig, de către Alianţa celor şase, acesta este forţat să abdice şi este exilat pe Insula Elba.

 

 

 

1837

S-a născut Theodor G. Rosetti, om politic român, publicist, jurist, diplomat, fondator al Societăţii Junimea, membru de onoare al Academiei Române. A ocupat funcţii importante în stat, printre care prim-ministru al Guvernului României, preşedinte al Senatului şi guvernator al Băncii Naţionale.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial Germaniei capitulează la Lüneburg Heath, armata nord-germană se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

 

 

 

1955

A decedat George Enescu, compozitor, violonist, pianist şi dirijor, considerat cel mai important şi reprezentativ compozitor român. Încă din copilărie a manifestat o înclinaţie deosebită pentru muzică, a început să cânte la vioară încă de la 4 ani, iar la 5 ani apare în primul său concert.

 

 

Read more