Error
  • Component not found

05 May 2018

06 May 2018

6 mai

303

Ziuia pomenirii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, general de armată pe timpul împăratului Diocleţian. Din porunca acestuia,  a fost decapitat pentru că a mărturisit pe Hristos. Steagul Moldovei, trimis de Ştefan cel Mare la mănăstirea Zograful din muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe, doborând balaurul. Este Sfântul ocrotitor al armatei.

 

 

 

 

1527

Trupele conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori.

 

 

 

 

 

 

1639

A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi" din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

 

 

 

1849

Trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluționară a lui Avram Iancu.

 

 

 

 

 

1945

Începe Operațiunea ofensiva Praga, ultima bătălie importantă a celui de-al Doilea Război Mondial de pe teatrul de război din Europa. bătălia a fost declanșată în paralel cu Insurecția din Praga.

 

 

 

1990

Are loc prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Acest detaliu a dat numele manifestărilor respective „Podul de Flori. 

 

 

Read more

5 mai

1762

Rusia și Prusia semnează Tratatul de la St. Petersburg. Conform tratatului Rusia ieşea din Războiul de Şapte Ani şi cedează Prusiei teritoriul ocupat de armata rusă.

 

 

 

1821

Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic. Există două teorii importante cu privire la moartea sa: otrăvirea cronică cu arsenic și cancerul la stomac.

 

 

 

 

 

1919

A fost creată, la Geneva, Liga Societăților de Cruce Roșie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societățile naționale de Cruce Roșie.

 

 

1945

Începe Insurecția din Praga, o încercare a rezistenței cehe de eliberare a orașului Praga de sub ocupația nazistă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Luptele au durat până pe 8 mai.

 

 

 

1949

A fost înființat Consiliul Europei, organizație internațională, interguvernamentală și regională care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

 

 

1992

Republica Moldova devine membru al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD folosește investițiile pentru a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală.

 

2001

Ilie Ilașcu, participant la Războiul de la Nistru (1992),  a fost graţiat şi eliberat după nouă ani de detenţie în închisoarea Hlinaia.

 

 

 

Read more