Error
  • Component not found

06 May 2018

07 May 2018

7 mai

1741

Episcopul greco–catolic Inocențiu Micu-Klein este silit, din cauza memoriilor prin care cerea drepturi egale pentru români, indiferent de confesiune, să renunțe la funcția sa și să se exileze la Roma.

 

 

 

 

 

1775

Poarta otomană cedează nordul Bucovinei Imperiului Austriac, în urma tratatului de pace de Kuciuc-Kainargi.

 

 

 

 

 

 

1945

La Reims, în Franța generalul Alfred Jodl a semnat capitularea necondiționată, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la 8 mai. Uniunea Sovietică au avut pretenția ca actul de capitulare să fie semnat și la sediul statului major al forțelor sovietice. Acest lucru s-a întâmplat la 8 mai, încetarea focului intrând în vigoare pe frontul sovietic la 9 mai.

 

 

 

 

1946

Se desfașoară, la București, procesul mareșalului Ion Antonescu (1882–1946), conducător al României în perioada 1940–1944, și al lui Mihai Antonescu (1904–1946), ministru de Externe și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri între 1941–1944. Au fost condamnați la moarte și executați la 1 iunie 1946.

 

 

Read more

6 mai

303

Ziuia pomenirii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, general de armată pe timpul împăratului Diocleţian. Din porunca acestuia,  a fost decapitat pentru că a mărturisit pe Hristos. Steagul Moldovei, trimis de Ştefan cel Mare la mănăstirea Zograful din muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe, doborând balaurul. Este Sfântul ocrotitor al armatei.

 

 

 

 

1527

Trupele conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori.

 

 

 

 

 

 

1639

A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi" din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

 

 

 

1849

Trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluționară a lui Avram Iancu.

 

 

 

 

 

1945

Începe Operațiunea ofensiva Praga, ultima bătălie importantă a celui de-al Doilea Război Mondial de pe teatrul de război din Europa. bătălia a fost declanșată în paralel cu Insurecția din Praga.

 

 

 

1990

Are loc prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Acest detaliu a dat numele manifestărilor respective „Podul de Flori. 

 

 

Read more