Error
  • Component not found

08 May 2018

09 May 2018

9 mai

1877

Romania şi-a proclamat independenţa faţă de Turcia. Hotărârea a fost adoptată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, iar in următoarea zi Senatul a votat „Legea independenţei”. Aceasta a fost promulgată imediat de către regele Carol I. O contribuţie importantă la evenimentul istoric au avut-o politicienii vremii, îndeosebi ministrul de externe Mihail Kogâlniceanu.

 

 

 

 

1895

S-a născut Lucian Blaga, un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român. Este considerat unul dintre cele mai importante personalităţi culturale romaneşti.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război. Conform Hotărârii a Parlamentului Republicii Moldova, ziua de 9 mai a fost declarată Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei.

 

 

1985

A fost luată decizia privind serbarea Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai,  de Consiliul European de la Milano. Această dată a fost aleasă în comemorarea Declarației Schuman de la 9 mai 1950. Prin această declarație, Robert Schuman a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Read more

8 mai

Ziua Mondială a Crucii Roşii, care marchează ziua de naştere a fondatorului Mişcării Internaţionale a Crucii Roşii (azi şi a Semilunii Roşii), elveţianul Henry Dunant.

 

 

 

 

1972

La Bucureşti a fost inaugurat Muzeul Naţional de Istorie a României. Este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România, atât prin mărime (suprafață desfășurată) cât și prin patrimoniu.

 

 

 

2001

Republica Moldova devine membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Este o organizație internațională care supervizează un număr mare de acorduri care definesc "regulile comerciale" dintre statele membre. OMC este succesoarea „Acordului general asupra tarifelor și comerțului“ și operează în direcția reducerii și abolirii barierelor comerțului internațional.

Read more