Error
  • Component not found

09 May 2018

10 May 2018

10 mai

1858

Se desfăşoară Conferinţa de la Paris a reprezentaţiilor celor şapte puteri  europene (Marea Britanie, Franţa, Austria, Prusia, Rusia, Turcia şi regatul Sardiniei) , privind organizarea Principatelor Române, care va adopta documentul final intitulat „Convenţia de la Paris”, prin care se stabileşte viitorul statut politic, social şi administrativ al Moldovei şi Ţării Româneşti.

 

 

1866

Carol I depune jurământul în fața Parlamentului României după ce a fost ales prin plebiscit principe suveran al Principatelor Unite, dupa abdicarea principelui Al.Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

1940

Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain.Este apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului. A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

 

 

Read more

9 mai

1877

Romania şi-a proclamat independenţa faţă de Turcia. Hotărârea a fost adoptată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, iar in următoarea zi Senatul a votat „Legea independenţei”. Aceasta a fost promulgată imediat de către regele Carol I. O contribuţie importantă la evenimentul istoric au avut-o politicienii vremii, îndeosebi ministrul de externe Mihail Kogâlniceanu.

 

 

 

 

1895

S-a născut Lucian Blaga, un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român. Este considerat unul dintre cele mai importante personalităţi culturale romaneşti.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război. Conform Hotărârii a Parlamentului Republicii Moldova, ziua de 9 mai a fost declarată Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei.

 

 

1985

A fost luată decizia privind serbarea Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai,  de Consiliul European de la Milano. Această dată a fost aleasă în comemorarea Declarației Schuman de la 9 mai 1950. Prin această declarație, Robert Schuman a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Read more