Error
  • Component not found

10 May 2018

11 May 2018

11 mai

330

Are loc inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul). A fost ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.

 

 

1830

Este amplasată piatra de temelie a Catedralei Nașterea Domnului din Chişinău, Arhitect A.I. Melnikov. Concomitent cu înălţarea Catedralei, în faţa ei, la o depărtare de 40 metri este ridicată o clopotniţă în 4 niveluri, care a fost dărîmată în noapte de 22 pe 23 decembrie 1962 de către sovietici. La 15 octombrie 1836 Catedrala este sfinţită și începe să funcționeze.

 

 

1955

În Palatul Consiliului de Stat din Varşovia au început lucrările „celei de-a doua conferinţe a statelor europene pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa”, la care au participat Albania, Bulgaria,  Cehoslovacia, Germania, Polonia, România, Ungaria şi U.R.S.S.

 

 

1955

În New York, părțile semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară au decis, prin comun acord să extindă tratatul pe o perioadă nedefinită și fără condiții.

 

 

Read more

10 mai

1858

Se desfăşoară Conferinţa de la Paris a reprezentaţiilor celor şapte puteri  europene (Marea Britanie, Franţa, Austria, Prusia, Rusia, Turcia şi regatul Sardiniei) , privind organizarea Principatelor Române, care va adopta documentul final intitulat „Convenţia de la Paris”, prin care se stabileşte viitorul statut politic, social şi administrativ al Moldovei şi Ţării Româneşti.

 

 

1866

Carol I depune jurământul în fața Parlamentului României după ce a fost ales prin plebiscit principe suveran al Principatelor Unite, dupa abdicarea principelui Al.Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

1940

Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain.Este apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului. A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

 

 

Read more