Error
  • Component not found

15 May 2018

16 May 2018

16 mai

Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este continuare firească a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

 

 

 

1812

A fost semnată Pacea de la București, în hanul agentului rus Manuc Bei. Acest tratat încheia războiul ruso–turc (1806–1812). În componența Imperiului Rus au trecut ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "Bessarabia ".

 

 

1891

S-a stins din viaţă Ion C. Brătianu, fratele lui Dumitru C. Brătianu. A fost un politician important al României, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

1928

S-a născut Zlata Tcaci, Maestru Emerit al Artei din Moldova (1974), laureat al Premiului de Stat al Moldovei (1982) și al altor premii și distincții. Este o autoarea a peste 800 de lucrări muzicale realizate în genuri muzicale diferite: de la cîntece și miniaturi instrumentale pentru copii până la cicluri vocale, compoziții simfonice, vocal-simfonice și muzical-teatrale. Un loc prioritar în creația sa l-a ocupat muzica pentru copii.

 

 

 

 

1943

Rezistența evreiască slab înarmată și slab aprovizionată din ghetoul de la  Varşovia a fost zdrobită după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane sub comanda directă a lui Jürgen Stroopdin. În timpul luptelor au murit 7000 de evrei. Supravieţuitorii au fost trimişi in lagăre de concentrare germane, iar ghetoul evreiesc din Varşovia a fost  distrus.

 

 

1954

A decedat prinţul Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. A fost un diplomat, scriitor, om de caritate şi preot catolic român. În 1952 este arestat in timpul regimului comunist din România. A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.

 

 

 

 

1980

A trecut la cele veşnice Marin Preda, academician, nuvelist, romancier, scriitor, director de editură şi politician român.

 

 

Read more

15 mai

Este marcată Ziua Internaţională a Familiei. Sărbătoarea a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993, în baza Rezoluţiei 47/237.

 

 

 

 

1648

Se semnează Pacea Westfalică prin care s-a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani. Tratatul de pace este alcătuit din două documente: „Tratatul din Münster” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Franța) și „Tratatul din Osnabrück” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Suedia).

 

 

Puckle_gun1718

A fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din Londra

 

 

 

1873

Se stinge din viaţă Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Principatelor Unite. A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, iar după cel de-al doilea război mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

 

 

Read more