Error
  • Component not found

16 May 2018

17 May 2018

17 mai

1215

A fost ocupată Londra de către baronii englezi (în puciul contra regelui John). Se creeau premisele pentru cea dintai constitutie “Magna Carta”, care va ingradi puterile discretionare ale regelui.

 

 

 

1395

Are loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești. Victoria alianței valaho-ungare nu a fost una decisivă, Mircea cel Bătrân fiind nevoit să se refugieze în Transilvania și să recunoască suzeranitatea otomană.

 

 

1900

În timpul celui de-al Doilea Război al Burilor are loc Asediul Mafekingului. A fost cea mai celebră acțiune britanică din războiul din Africa de Sud și a durat 217 zile, începând cu octombrie 1899 și luând sfârșit în mai 1900. A dus la transformarea lui Robert Baden-Powell, care mai târziu a fondat Mișcarea Cercetașilor, într-un erou național. Ridicarea asediului Mafekingului a fost o victorie decisivă pentru britanici și o înfrângere majoră pentru buri.

 

 1902

Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane ocupă orașul Bruxelles, Belgia.

 

 

Read more

Noaptea Europeană a Muzeelor 2018 la Centrul de Cultură şi IstorIe Militară

noaptea muzeelorCentrul de Cultură şi Istorie Militară Vă invită la sărbătoarea, devenită deja tradițională, NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR 2018, ce va avea loc la19 mai 2018, cu începutul la 20:00.

 

Ne găsiți la adresa Centrului de Cultură şi Istorie Militară, Chișinau, str.Tighina 47.

 

Program

·       Muzică clasică, evoluează orchestra de cameră

·       Orchestra Prezidenţială

·       Dansuri populare

·       Recital de cântece de cătănie

·       Retragerea cu torţe pe străzile municipiului

·       Intervenţie teatralizată (improvizare de lupte, personaje în costume istorice)

·       Program folcloric

·       Compoziţie Fire-show

·     Spectacol coregrafic

·     Galeria făclierilor

·      Proiecţie de filme artistice și documentare

·      Masă ostăşească (terci și mămăliguță, băuturi răcoritoare)

 (VIDEONoaptea Europeană a Muzeelor 2018 la Centrul de Cultură şi Istorie Militară (VIDEO)

 

Partener al Evenimentului - Pretura sectorului CENTRU Chișinău.

 

 

 

 

 

 

Sponsor cu titlu de reclamă - Coca Cola.

 

 

 

Read more

16 mai

Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este continuare firească a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

 

 

 

1812

A fost semnată Pacea de la București, în hanul agentului rus Manuc Bei. Acest tratat încheia războiul ruso–turc (1806–1812). În componența Imperiului Rus au trecut ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "Bessarabia ".

 

 

1891

S-a stins din viaţă Ion C. Brătianu, fratele lui Dumitru C. Brătianu. A fost un politician important al României, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

1928

S-a născut Zlata Tcaci, Maestru Emerit al Artei din Moldova (1974), laureat al Premiului de Stat al Moldovei (1982) și al altor premii și distincții. Este o autoarea a peste 800 de lucrări muzicale realizate în genuri muzicale diferite: de la cîntece și miniaturi instrumentale pentru copii până la cicluri vocale, compoziții simfonice, vocal-simfonice și muzical-teatrale. Un loc prioritar în creația sa l-a ocupat muzica pentru copii.

 

 

 

 

1943

Rezistența evreiască slab înarmată și slab aprovizionată din ghetoul de la  Varşovia a fost zdrobită după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane sub comanda directă a lui Jürgen Stroopdin. În timpul luptelor au murit 7000 de evrei. Supravieţuitorii au fost trimişi in lagăre de concentrare germane, iar ghetoul evreiesc din Varşovia a fost  distrus.

 

 

1954

A decedat prinţul Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. A fost un diplomat, scriitor, om de caritate şi preot catolic român. În 1952 este arestat in timpul regimului comunist din România. A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.

 

 

 

 

1980

A trecut la cele veşnice Marin Preda, academician, nuvelist, romancier, scriitor, director de editură şi politician român.

 

 

Read more