Error
  • Component not found

June 2018

12 June 2018

PACEA DE LA BUCUREȘTI ȘI REINTRAREA ROMÂNIEI ÎN RĂZBOI (28 OCTOMBRIE/10 NOIEMBRIE 1918) - ÎN ATENȚIA EXPERȚILOR DE LA CHIȘINĂU ȘI BUCUREȘTI

Conferinta_Bucuresti

În perioada  6 – 9 iunie 2018 reprezentanții Centrului de Cultură şi Istorie Militară au participat la conferința internațională cu tema „Pacea de la București (24 aprilie/7 mai 1918) și reintrarea României în război (28 octombrie/10 noiembrie 1918)” organizată la București de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României.

Cercetătorii științifici din cadrul Centrului, au prezentat rapoarte inedite privind „Pacea de la București din anul 1918 în istoriografia din est” care a cuprins informații relevante ce au reflectat evenimentele premărgătoare și evenimentele ce au urmat după semnarea tratatului de pace cu Puterile Centrale.

Read more

04 June 2018

VIZITĂ DE LUCRU LA ARHIVA DE STAT AL MINISTERULUI APĂRĂRII AL UCRAINEI

În conformitate cu planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în perioada  29 – 31 mai 2018 o delegaţie a Centrului de Cultură şi Istorie Militară a efectuat o vizită de lucru la Arhiva de Stat al Ministerului Apărării al Ucrainei.

În cadrul vizitei membrii delegației au avut întrevederi cu conducerea Arhivei de Stat al Ministerului Apărării al Ucrainei și reprezentanței arhivei militare din orașul Odesa. Au fost puse în discuție probleme ce țin de dezvoltarea arhivelor militare, păstrarea fondurilor arhivistice, accesul publicului la dosarele arhivistice și utilizarea informației în scopuri de cercetare.

De asemenea membrii delegației au avut posibilitatea să lucreze cu fondurile de arhivă din perioada primului război mondial, care cuprind documente al unităților militare, foile matricole ale soldaților ce făceau parte din districtul militar Kiev. Au fost selectate informații ce țin de participarea militarilor basarabeni la acțiunile militare din perioada respectivă.

Read more