Error
  • Component not found

14 June 2018

15 June 2018

15 iunie

 

1389

Are loc bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei). Înfrângerea de către armata turcă a armatei sârbe, condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniecii și cu macedonenii. Vestul și sud-vestul Serbiei sunt supuse Imperiului Otoman.

 

 

1848

Are loc a doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, care hotărăște: înființarea unei armate populare române, prin înarmarea imediată a poporului, numirea lui Eftimie Murgu drept căpitan supreme al acestei armate, înlăturarea ierarhiei sârbești, în biserica română, introducerea limbii române, recunoașterea nașionalității române etc.

 

 

 

1889

A decedat Mihai Eminescu, a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, și-a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe bătălia pentru insula Saipan. A fost o confruntare militară desfășurată în Oceanul Pacific, pe insula Saipan, care a implicat armata SUA, ca și forță de invazie și armata imperială Japoneză, care deținea insula Saipan.

 

 

1977

A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

 

Read more

14 iunie

1800

Are loc bătălia de la Marengo, în apropierea localității italiene Alessandria. A fost cea mai importantă bătălie a Războiului celei de-a doua Coaliții. În ciuda succesului inițial al austriecilor, care reușiseră să învingă armata franceză până la începutul după-amiezii, sorții bătăliei s-au schimbat în mod dramatic, astfel că, până seara, francezii aucâștigat o victorie decisivă.

 

 

1807

Are loc lupta de la Obileşti. Oastea marelui vizir Ali-paşa care încearcă să ocupe Bucureştii este înfrântă de generalul Miloradovici. Un rol însemnat în victorie revine corpului de oaste al domnului Constantin Ipsilanti.

 

 

 

 

1848

Are loc unirea guvernelor constituite la Islaz și București și constituirea Guvernului provizoriu al Țării Românești.

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial armata germană intră în Paris, declarat „oraș deschis”.

 

 

1985

În localitatea  Schengen, din Luxemburg, este semnat Acordul de liberă circulație. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat.

 

 

Read more