Error
  • Component not found

July 2018

01 August 2018

1 august

49 î.Hr.

Iulius Cezar a învins ultimele trupe susținătoare ale lui Pompei în bătălia de la Ilerda (Spania).

 

 

 

1664

Imperiul Otoman  este învins în Bătălia de la Saint Gotthard de armatele austriece conduse de Raimondo Montecuccoli  si încheie  pacea  de la  Vasvár.

 

 

 

1798

Are loc bătălia navală de la Abukir în care escadrila franceză este nimicită de flota engleză condusă de amiralul H. Nelson.

 

 

 

1849

Armata maghiară de sub comanda generalului Gorgey Arthur capitulează la Şiria, lângă Arad, în faţa armatei ţariste, comandată de generalul I.F. Paskevici.

 

 

 

1883

S-a născut Pantelimon Halippa, publicist și om politic basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România. A fost președintele Sfatului Țării care a votat unirea în 1918. A ocupat funcții de ministru în diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist și închis la Sighet. Membru corespondent al Academiei Române exclus în 1948, repus în drepturi în 1990.

 

 

 

1914

 Germania declară război Rusiei. Sistemul general de alianţe care lega marile puteri a dus la dezlănţuirea primului război mondial.

 

 

 

1943

Are loc un raid mare al aviaţiei anglo-americane asupra oraşului Ploieşti. Avioanele americane bombardeaza zacamintele de petrol de langa Ploiesti, lasand Germania fara o treime din rezervele de petrol  si producand mari pierderi umane si materiale Romaniei.

 

 

 

 

 

1944

Are loc Revolta din Varșovia,  a fost o operațiune importantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mișcării poloneze de rezistență Armata Teritorială (poloneză: Armia Krajowa, abreviat AK). Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea Varșoviei de sub ocupația Germaniei naziste înaintea avansarii Armatei Roșii.

 

 

 

 

 

1975

La Helsinki este semnat actul final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

 

 

Read more

31 iulie

904

După trei zile de asediu, marele oraş bizantin Salonic cade în mâinile sarazinilor, care distrug orașul.

 

 

 

1423

Are loc bătălia de la Cravant, o importantă luptă în timpul  Războiului de 100 de Ani, între forțele anglo-burgunde pe de-o parte și cele franco-scoțiene pe de altă parte. Bătălia este considerată drept una dintre cele mai mari realizări ale aliaților englezi și burgunzi.

 

 

1655

În timpul războiului  ruso-polonez (1654-1667),  armata rusă intră în capitala Marelui Ducat al Lituaniei, Vilnius, pe care o ocupă  timp de şase ani.

 

 

 

1667

Este semnat Tratatul de la Breda, de Anglia, Provinciile Unite, Franța, și Danemarca. A adus un sfârșit rapid și neconcludent Celui de-al Doilea Război Anglo-Olandez (1665–1667), după ce forțele lui Ludovic al XIV-lea au invadat Țările de Jos Spaniole ca parte a Războiului de devoluție, dar a lăsat multe dispute teritoriale nerezolvate.

 

Romania_1913-19161913

Al doilea război balcanic se încheie prin armistiţiul de la Bucureşti. Bulgaria este înfrântă. România va obţine Cadrilaterul.

 

 

1917

Are loc bătălia de la Passchendaele, una din marile bătălii ale Primului Război Mondial. Într-o serie de operațiuni, trupele Antantei sub comandă britanică au atacat armata germană. Bătălia a avut ca obiectiv controlul asupra satului Passchendaele (astăzi, Passendale) de lângă orașul Ypres din Flandra de Vest, Belgia.

 

 

Partidul_Nazist1932

Partidul Național Socialist German al Muncitorilor  (nazist)  câștigă peste 38%  din voturi la alegerile din Germania.

 

 

 

 

1938

Se semnează, la Salonic, un acord între Înţelegerea Balcanică şi Bulgaria, prin care părţile se angajează să nu recurgă la forţă în relaţiile dintre ele.

 

 

 

Antoine-saint-exupery1944

Scriitorul și pilotul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane, iar avionul său este doborât. Chiar şi până în ziua de azi, autorul „Micului Prinț” nu este considerat mort, ci dispărut.

 

 

 

1991

Preşedintele american George W. Bush şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov au semnat la Moscova Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, prescurtat START. Este un acord de dezarmare semnat de Statele Unite și de Uniunea Sovietică în vederea reducerii în comun, treptată a mijloacelor de trasnport la țintă pentru armele nucleare.

 

Read more

30 iulie

1552

Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate, au masacrat-o. Din acest moment şi până la eliberarea zonei de către austrieci în secolul al XVIII-lea, cetatea Timişoarei va găzdui garnizoane otomane.

 

1656

Forțele suedeze sub comanda regelui Carol X Gustav înving forțele polono-lituaniene în bătălia de la Varșovia.

 

 

 

1792

În timpul Revoluţiei Franceze, în urma decretului care proclama “Patria în pericol”, sosesc la Paris voluntari înrolaţi la Marsilia, cântând melodia ce reprezintă şi astăzi imnul naţional al Franţei: “La Marseillaise”.

 

 

 

1898

A decedat Otto von Bismarck, un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871. În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890.

 

 

 

 

1903

A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. În cadrul acestuia s-a produs sciziunea "bolșevicilor" (majoritari) Lenin, Troțki, Martov, de "menșevici" (minoritari) (Plehanov, Axelrod).

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prim-ministrul guvernului polonez aflat în exil Wladyslaw Sikorski și Ambasadorul URSS din Marea Britanie I. M. Maiskii,  semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler, ce include și o amnistie pentru cetățenii polonezi deprivați de libertate pe teritoriu sovietic și formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial submarinul japonez I-58 scufundă vasul american Indianapolis, omorând 883 de oameni; cea mai grea pierdere din istoria marinei americane.

 

 

 

1952

S-a născut Ilie Ilașcu, participant la Războiul de la Nistru (1992), condamnat la detenţie în închisoarea Hlinaia, graţiat şi eliberat după nouă ani. În data de 2 august 2010 membrii "Grupului Ilașcu" au fost decorați de președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu "Ordinul Republicii".

 

 

 

 

 

1975

A început Conferința la nivel înalt pentru securitate și cooperare în Europa, de la Helsinki.

 


 
 

Read more

29 iulie

Este marcată Ziua Constituţiei Republicii Moldova. A fost adoptată pe 29 iulie 1994. Constituția Republicii Moldova este legea supremă și principală a Republicii Moldova și a societății statului. Constituția determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle omului. Constă din 8 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.

 

 

 

 

 

238

Soldati ai  Gărzii  pretoriene  au luat cu asalt palatul imperial de la Roma  şi i-au capturat  pe Pupienus Marcus Clodius Maximus şi Decius Caelius Calvin Balbinus , co-împăraţi romani aleşi de Senatul Romei  pe 22 aprilie. În aceeaşi zi, Gordian al III- lea , în  vârstă de 13 ani, este proclamat împărat.

 

 

 

 

1848

Comisarul Porţii otomane, Suleiman Paşa, recunoaşte Locoteneţa domnească de trei, drept guvern legitim al Ţării Româneşti. Sub presiunea diplomatică a Rusiei şi în urma intervenţiei marii boierimi muntene reacţionare, Poarta va refuza însă confirmarea acestei recunoaşteri.

 

 

1848

În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste “Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

 

 

 

 

 

1849

Are loc înfrângerea decisivă a armatei maghiare la sud de Timişoara. Kossuth emite decretul prin care se anunţă încetarea oficială a luptelor dintre români şi maghiari.

 

 

 

 

 

1946

Începe Conferința de pace convocată la Paris de puterile învingătoare în cel de-al doilea război mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România și Ungaria. Au fost incluse o serie de clauze care defineau despăgubirile de război, drepturile minorităților și ajustări teritoriale incluzând sfârșitul imperiului colonial al Italiei din Africa și modificări ale frontierelor Ungaro-Slovace, Româno-Ungare, Sovieto-Române, Bulgaro-Române și Sovieto-Finlandeze.

 

1992

Prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova a fost creat Liceul Militar „Alexandru cel Bun”. Ceremonia de inaugurare a avut loc la 22 noiembrie 1992, în prezenţa preşedintelui Republicii Moldova. În anul 2010 în baza acestei instituţii este creată Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”. Actualmente Academia Militară instruieşte tineri la cinci specialităţi: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri, carabinieri.

Read more

28 iulie

1015

A murit Sfântul şi drept-credinciosul Vladimir (Sviatoslavici), Botezătorul Rusiei Kievene (958-1015), a fost Mare Cneaz al Kievului când ortodoxia a fost introdusă în teritoriile care astăzi formează Rusia şi Ucraina. În plus, el este nepotul Sfintei Olga, şi tatăl Sfinţilor Boris şi Gleb Purtătorii de chinuri (şi primii sfinţi ai ţinuturilor ruseşti).

 

 

 

 

1330

Are loc bătălia de la Velbujd (azi Kjustendil). Armata bulgară, condusă de ţarul Mihail Şişman, însoţită de un corp de oaste din Ţara Românească trimis de domnul Basarab I, cu care ţarul se înrudea, este înfrântă de armata sârbă condusă de Ştefan Decanski (Ştefan al III-lea, Uros).

 

 

1468

Este încheiat tratatul moldo-polon. Cazimir al IV-lea s-a obligat să nu adăpostească nici un pretendent la tronul Moldovei.

 

 

 

 

 

1848

Are loc adunarea populară  pe „Câmpia Libertăţii” (Filaret) unde se alege o Locotenenţă domnească formată din trei membri, liberali moderaţi Nicolae Golescu, Ion Heliade Rădulescu şi Christian Tell, care acceptă să modifice „Constituţia” în sensul dorit de sultan. Ei au condus Țara Românească până la 13 septembrie 1848.

 

 

1914

Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918).

 

 

Read more

27 iulie

Maximilien-robespierre1793

 Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice și devine conducătorul acestuia. Va organiza în Franţa un regim de teroare, urmărind să realizeze idealul său de democrație bazat pe virtute: „Fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă". Un an mai târziu Robespierre a fost arestat, sub acuzaţia că a ordonat executarea a peste 17.000 de “duşmani ai Revoluţiei”.

 

 

 

1794

Are loc lovitură de stat în Franța, 9 Thermidor, anul II al Revoluției. Robespierre și colaboratorii săi sunt arestați. Revoluția democratică ia sfârșit, începe guvernarea Convenției thermidoriene.

 

 

 

1830

Începutul celor „Trei zile glorioase" ale Revoluției din 1830; largi pături ale populației pariziene s-au ridicat împotriva domniei lui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d'Orleans (1830-1848 - „Monarhia din iulie").

 

 

1841

A decedat Mihail Lermontov, scriitor romantic rus. În scurta lui viață a fost un dușman declarat al țarismului, al asupririi și nedreptății, întreaga lui operă fiind un aspru și necruțător rechizitoriu la adresa celor care, la adăpostul puterii, erau deasupra legii.

 

 

 

 

 

Cuza1862

Printr-un decret al domnitorului Al. I. Cuza a fost înfiinţat Ministerul Afacerilor Externe al României.

 

 

 

 

1875

S-a născut Paul Gore, un istoric basarabean, membru de onoare al Academiei Române (1919), președinte al Partidului Național Moldovenesc. În timpul Primului Război Mondial a fost director al Crucii Roșii. În 1917 devine președinte al comisiei școlare moldovenești, nou creată. A îndeplinit funcția de locțiitor al comisarului Basarabiei, C. A. Mimi.

 

 

 

 

1877

În timpul bătăliei de la Plevna, Divizia 4 – Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din fața Plevnei.

 

 

 

 

 

Vincent_Van_Gogh1890

Vincent Van Gogh, pictor olandez, se împuşcă. Va muri peste două zile.

 

 

 

 

 

Convenţia_Geneva

1929

53 de state semnează Convenţia de la Geneva, referitoare la tratamentul prizonierilor de război.

 

 

 

Rusi_Europa1955

Trupele sovietice părăsesc teritoriul Austriei, încetând astfel perioada de ocupație a țării.

 

 

 

unesco1956

România devine membră UNESCO (înfiinţată la data de 16 noiembrie 1945, cu sediul la Paris).

 

 

 

watergate_scandal1974

Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Richard Nixon. La 8 august, Nixon va demisiona.

Read more

26 iulie

1324

Basarab, domnul Ţării Româneşti, este numit de cancelaria ungară „voievodul nostru transalpin”. Basarab I acceptă suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stăpânitor efectiv asupra Banatului de Severin.

 

 

 

 

 

1401

La cererea lui Alexandru cel Bun, patriarhul de Constantinopol Matei I trimite pe Grigore Ţamblac şi Arhon Manuil să cerceteze caracterul canonic al hirotonisirii lui Iosif. În urma acestei misiuni Iosif este recunoscut ca mitropolit al Moldovei. Se încheie îndelungatul conflict cu patriarhia constantinopolitană. Scaunul metropolitan se stabileşte la Suceava.

 

 

1469

În bătălia de la Edgecote Moor, parte a Războiului celor Două Roze, forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.

 

 

 

1476

Are loc bătălia de la Valea Albă – Războieni (ţinutul Neamţului). După o apărare eroică, armata moldoveană este înfrântă de superioritatea zdrobitoare a armatei turceşti, iar Ştefan cel Mare, cu puţini oşteni, se retrage. Sultanul înaintează spre Suceava, dar nu poate cuceri cetatea. Rezistenţa îndârjită a cetăţilor (Suceava, Neamţ, Hotin), foametea şi ciuma care făceau ravagii în rândurile invadatorilor şi apropierea oastei trimise de Matei Corvin spre Oituz, au silit pe sultanul Mahomed al II-lea să părăsească Moldova şi să se retragă peste Dunăre.

 

 

1917

Începe bătălia de la Oituz, o confruntare importantă din Primul Război Mondial, în urma căreia a fost stopată ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea pătrunderea în Moldova şi scoaterea României din război.

 

 

 

1940

La Salzburg, Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu - prim-ministru al României și Mihail Manoilescu - ministru de externe al României, pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte. Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.

 

 

1941

Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

 

 

Read more

25 iulie

306

Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de către trupele sale. Constantin, care se revendica drept, alesul pe pământ al divinității unice, abandonează politeismul tetrarhiei în favoarea monoteismului creștin. Armata se împarte acum definitiv în trupe de graniță (limitanei) și trupe de campanie (comitatenses). Din inițiativa lui Constantin este inaugurat în 328, între Sucidava și Oescus, un pod peste Dunăre, care reflectă importanța dobândită de regiunile nord-dunărene pentru imperiu. Prin campaniile sale la frontiera Dunarii, recuperează o parte din teritoriile Daciei.

 

 

 

1476

Are loc atacul lui Ştefan cel Mare asupra avangărzii turceşti condusă de Suleiman-paşa, pe care o înfrânge şi o sileşte să se retragă.

 

 

 

 

 

1564

Maximilian al II-lea devine împărat al Sfântului Imperiu Roman după moartea tatălui său, Ferdinand I. Până la sfârșitul domniei sale Maximilian a fost situat între fronturile confesiunilor religioase. Din această cauză n-a reușit să-și consolideze poziția chiar după moartea lui sultanului Soliman I cu care se afla în război, el a încheiat pacea de la Adrianopol, cu Selim, succesorul lui Soliman.

 

 

 

 

1857

Are loc întrevederea de la Osborne dintre Napoleon al III-lea şi regina Victoria. Se ajunge la o soluţie de compromis: Anglia acceptă anularea alegerilor (falsificate) din Moldova, iar Franţa se mulţumeşte cu o unire parţială, Ţara Românească şi Moldova urmând să aibă instituţii similare.

 

 

1909

Pionierul francez al aviației Louis Blériot a realizat prima traversare în avion a canalului Mânecii (37 de minute).

 

 

 

 

 

1941

S-a născut Mircea Druc, un om politic din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Sovietice Socialiste Moldova în perioada 25 mai 1990 - 28 mai 1991. Guvernul condus de Mircea Druc a promovat un amplu program de reforme politice, economice și sociale care urmăreau desprinderea RSS Moldova de URSS și reducerea dependenței RSSM de instituțiile de la Moscova, în scopul obținerii independenței RSSM

 

 

 

1944

A început Operațiunea Cobra, ofensiva lansată de către Armata I americană la opt săptămâni după Debarcarea din Normandia, în timpul Campaniei din Normandia din al Doilea Război Mondial. A fost inițiată de general–locotenentul american Omar Bradley cu scopul de a profita de faptul că atenția germanilor era îndreptată spre activitatea trupelor britanice și canadiene din jurul orașului Caen, și cel de a străpunge defensiva germană în timp ce forțele inamice erau neatente și dezechilibrate.

Read more

24 iulie

1772

Începe Congresul de Pace de la Focşani şi Bucureşti. Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti cer independenţa de fapt, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei şi unirea celor două ţări româneşti. În instrucţia dată de Ecaterina a II-a, solilor plenipotenţiari la acest congres Grigore Orlov şi Aleksei Obreskov, li se cerea obţinerea domniei pe viaţă pentru Grigore Al. Ghica în Moldova.

 

 

 

 

1864

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele instituției moderne de pază a frontierelor țării.

 

 

 

 

 

1917

Se începe Bătălia de la Mărăşeşti. Puternica ofensivă germano-austro-ungară, executată cu forţele a 12 divizii, suţinute de focul a peste 850 de tunuri şi peste 1100 de mitraliere. Puterile Centrale puneau mare preţ pe o victorie obţinută aici de formidabila forţă de şoc. Scopul strategic era străpungerea frontului şi, prin exploatarea maximă acesteia, ocuparea Moldovei şi scoaterea României din război.

 

 

1923

Se încheie la Lausanne o Convenţie internaţională între Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia, Bulgaria, Grecia, România, U.R.S.S., Iugoslavia şi Turcia privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, care stipulează demilitarizarea strâmtorilor şi limertatea de navigaţie pentru toate vasele comerciale şi de război ale tuturor statelor atât în timp de pace, cât şi în timp de război.

 

 

1929

A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă. Scopurile sale nu au fost atinse, dar a fost un pas înainte pentru dezvoltarea doctrinelor dreptului internațional. Pactul a fost botezat cu numele secretarului de stat american Frank B. Kellogg și al ministrului de externe francez Aristide Briand, inițiatorii tratatului.

 

Read more

23 iulie

1601

Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere. Este prima autobiografie din literatura română.

 

 

 

 

 

1684

S-a născut Ioan A. Mavrocordat. A fost caimacam în Moldova: 7 octombrie 1711 - 16 noiembrie 1711; domnitor în Muntenia: 2 decembrie 1716 - 6 martie 1719. Este fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și frate cu Nicolae Mavrocordat. A devenit caimacam în Moldova după plecarea lui Dimitrie Cantemir în Rusia, pentru ca mai apoi să devină dragoman al Porții.

 

 

1857

Franţa, Rusia, Prusia şi Regatul Sardiniei decid ruperea legăturilor diplomatice cu poarta care refuzase să anuleze alegerile din Moldova falsificate de Vogoride.

 

 

 

 

 

 Observatorul_militar1859

A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, "Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu" (până la 3 decembrie1859; din 22 iulie 1994 apare seria nouă).

 

 

 

 

 

 

Asasinarea_arhiducelui_Franz_Ferdinand1914

Imperiul Austro - Ungar a trimis un ultimatum Serbiei, după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea Primului Război Mondial, la data de 28 iulie.

 

 

1921

Are loc semnarea Convenţiei de la Paris (Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sîrbilor, croaţilor şi slovenilor şi Cehoslovacia), prin care se stabileşte statutul definitiv al Dunării. Prevedea navigaţia liberă şi deschisă pe Dunăre  tuturor pavilioanelor, în condiţii de egalitate completă, pe tot cursul navigabil al fluviului, adică Ulm şi Marea Neagră, şi pe toată reţeaua internaţionalizată.

 

 

Comunitatea_Europeana_Carbunelui_Otelului1952

 S-a înfiinţat Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, „strămoşul” Uniunii Europene.

Read more