Error
  • Component not found

13 July 2018

14 July 2018

14 iulie

1456

Are loc lupta navală de la Salankemen, pe Dunăre. Flota lui Iancu înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare (trupe, arme, alimente) celor asediaţi la Belgrad.

 

 

 

 

 

1582

A apărut „Palia de la Orăștie“, prima traducere românească a celor cinci cărţi d ela început ale Vechiului Testament. Este tipărită de Șerban Coresi, fiul diaconului Coresi, și de diaconul Marian. Este un prețios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor.

 

 

 

 

 

 

1683

Şerban Cantacuzino şi Gheorghe Duca participă, alături de turci, la asediul Vienei. Domnii români au întreţinut legături secrete cu asediaţii furnizându-le  informaţii despre armata otomană.

 

 

 

 

 

1789

Are loc Căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceze, ce s-a produs la Paris. Cu toate că fortăreața medievală cunoscută sub numele de Bastilia mai avea doar șapte deținuți, căderea ei în mâinile revoluționarilor parizieni a reprezentat în mod simbolic sfârșitul Vechiului Regim și începutul Revoluției Franceze. În 1880, 14 iulie este instituită  Ziua Națională a Franței.

 

 

1967

A decedat Tudor Arghezi,  un scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii.

 

 

Read more

13 iulie

1793

Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici și influenți instigatori ai Revoluției franceze, este înjunghiat de către Charlotte Corday, devotată cauzei girondinilor cărora Marat le–a fost cel mai înverșunat adversar.

 

 

 

 

 

1860

În Ţara Românească începe guvernarea a cabinetului Emanoil (Manolache) Costache Epureanu. Consiliu de miniștri a guvernat Principatul Munteniei în perioada 13 iulie 1860 - 14 aprilie 1861.

 

 

 

 

 

1995

Are loc ceremonia oficială de aderare a Republicii Moldova la Consiliul Europei desfăşurată la Palatul Europei de la Strasbourg. În cadrul ceremoniei, delegaţia guvernamentală a RM, condusă de Prim-ministrul Andrei Sangheli, a depus pachetul  documentelor de aderare a Republicii Moldova la Statutul Consiliului Europei, a semnat Convenţia europeană a drepturilor omului şi Protocolul II la documentul în cauză, precum şi Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

Read more