Error
  • Component not found

01 August 2018

02 August 2018

2 august

338 î.Hr.

Regele macedonean Filip al II-lea, s-a confruntat cu armata ligii organizate de cetăţile greceşti în jurul Atenei. Bătălia s-a dat în provincia Beotia, pe câmpia Cheroneea, în faţa pasului Parapotamoi. Victoria a fost decisa de spulberarea Batalionului sacru al cetăţii Teba,  de câtre cavaleria lui Alexandru Macedon, fiul lui Filip al II-lea. Înfrângerea de la Cheroneea a marcat sfârşitul independenţei Atenei şi consacrarea hegemoniei Macedoniei asupra Greciei.

 

216 î.Hr.

În bătălia de la Cannae armata cartagineană condusă de Hannibal a distrus armata romană, superioară numeric, condusă de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus și Gaius Terentius Varro. Astăzi este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară.

 

 

1776

Se semnează Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii. Este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii.

 

 

1849

Are loc întrevederea Murgu-Bem, care marchează ultima încercare de unire a forţelor revoluţionare şi ultimele tratative româno-maghiare din timpul revoluţiei.

 

 

 

1934

Președintele Germaniei Paul von Hindenburg moare la Neudeck, Adolf Hitler își asumă titlul de Führer și Cancelar al Germaniei.

 

 

 

 

 

1940

Stalin semnează un decret, fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii, privind crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească, o republică constituentă a Uniunii Sovietice din 1940 până în 1941 și din 1945 până în 1991.

 

 

 

 

 

1945

S-a încheiat Conferința de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

1961

Are loc transformarea Filialei Moldovenești a Academiei de Știinţe  a URSS în Academia de Științe a RSSM. Din momentul fondării până la declararea independenţei Republicii Moldova (27 august 1991) Academia de Ştiinţe era parte integrantă a sistemului academic sovietic, aflându-se în subordonarea atât a Prezidiului A.Ş. a URSS, cât şi cea a Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti.

Read more

1 august

49 î.Hr.

Iulius Cezar a învins ultimele trupe susținătoare ale lui Pompei în bătălia de la Ilerda (Spania).

 

 

 

1664

Imperiul Otoman  este învins în Bătălia de la Saint Gotthard de armatele austriece conduse de Raimondo Montecuccoli  si încheie  pacea  de la  Vasvár.

 

 

 

1798

Are loc bătălia navală de la Abukir în care escadrila franceză este nimicită de flota engleză condusă de amiralul H. Nelson.

 

 

 

1849

Armata maghiară de sub comanda generalului Gorgey Arthur capitulează la Şiria, lângă Arad, în faţa armatei ţariste, comandată de generalul I.F. Paskevici.

 

 

 

1883

S-a născut Pantelimon Halippa, publicist și om politic basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România. A fost președintele Sfatului Țării care a votat unirea în 1918. A ocupat funcții de ministru în diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist și închis la Sighet. Membru corespondent al Academiei Române exclus în 1948, repus în drepturi în 1990.

 

 

 

1914

 Germania declară război Rusiei. Sistemul general de alianţe care lega marile puteri a dus la dezlănţuirea primului război mondial.

 

 

 

1943

Are loc un raid mare al aviaţiei anglo-americane asupra oraşului Ploieşti. Avioanele americane bombardeaza zacamintele de petrol de langa Ploiesti, lasand Germania fara o treime din rezervele de petrol  si producand mari pierderi umane si materiale Romaniei.

 

 

 

 

 

1944

Are loc Revolta din Varșovia,  a fost o operațiune importantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mișcării poloneze de rezistență Armata Teritorială (poloneză: Armia Krajowa, abreviat AK). Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea Varșoviei de sub ocupația Germaniei naziste înaintea avansarii Armatei Roșii.

 

 

 

 

 

1975

La Helsinki este semnat actul final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

 

 

Read more