Error
  • Component not found

02 August 2018

03 August 2018

3 august

1601

Are loc lupta de la Gorăslău. Forţele unite ale lui Mihai Viteazul şi Gheorghe Basta înfrâng pe Sigismund Bathory. Meritul victoriei revine în special lui Mihai.

 

 

 

1616

În lupta de la Drăcşani, Skender, paşa de Silitra, surprinde şi înfrânge oastea moldo-polonă. Alexandru Movilă şi mama sa, Elisabeta, sunt luaţi în captivitate. Este sfârşitul protectoratului polon asupra Moldovei.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Germania declară război Franței.

 

 

 

1919

Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești. Se instaurează administraţia românească în Banat.

 

 

1941

Are loc un puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

Read more

2 august

338 î.Hr.

Regele macedonean Filip al II-lea, s-a confruntat cu armata ligii organizate de cetăţile greceşti în jurul Atenei. Bătălia s-a dat în provincia Beotia, pe câmpia Cheroneea, în faţa pasului Parapotamoi. Victoria a fost decisa de spulberarea Batalionului sacru al cetăţii Teba,  de câtre cavaleria lui Alexandru Macedon, fiul lui Filip al II-lea. Înfrângerea de la Cheroneea a marcat sfârşitul independenţei Atenei şi consacrarea hegemoniei Macedoniei asupra Greciei.

 

216 î.Hr.

În bătălia de la Cannae armata cartagineană condusă de Hannibal a distrus armata romană, superioară numeric, condusă de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus și Gaius Terentius Varro. Astăzi este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară.

 

 

1776

Se semnează Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii. Este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii.

 

 

1849

Are loc întrevederea Murgu-Bem, care marchează ultima încercare de unire a forţelor revoluţionare şi ultimele tratative româno-maghiare din timpul revoluţiei.

 

 

 

1934

Președintele Germaniei Paul von Hindenburg moare la Neudeck, Adolf Hitler își asumă titlul de Führer și Cancelar al Germaniei.

 

 

 

 

 

1940

Stalin semnează un decret, fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii, privind crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească, o republică constituentă a Uniunii Sovietice din 1940 până în 1941 și din 1945 până în 1991.

 

 

 

 

 

1945

S-a încheiat Conferința de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

1961

Are loc transformarea Filialei Moldovenești a Academiei de Știinţe  a URSS în Academia de Științe a RSSM. Din momentul fondării până la declararea independenţei Republicii Moldova (27 august 1991) Academia de Ştiinţe era parte integrantă a sistemului academic sovietic, aflându-se în subordonarea atât a Prezidiului A.Ş. a URSS, cât şi cea a Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti.

Read more