Error
  • Component not found

03 August 2018

04 August 2018

4 august

1060

După moartea regelui Henric I, fiul său în vârstă de opt ani, Filip, devine rege al Franței sub numele de Filip I sub tutela mamei sale, Anna de Kiev, și a unchiului său, Balduin al V-lea de Flandra. Fiind tânăr și lipsit de talentul de a conduce, a asistat la cel mai mare eveniment din mijlocul secolului - cucerirea Angliei de către William de Normandia, devenit William I al Angliei - vasalul său, fără să încerce să profite.

 

 

 

 

1595

Oastea otomană, condusă de marele vizir Sinan-paşa, trece Dunărea pentru a conduce campania împotriva lui Mihai Viteazul în Țara Românească.

 

 

 

 

 

1704

Englezii cuceresc Gibraltarul, în timpul războiului spaniol de succesiune. Tratatul de la Ultrecht le recunoaște, în 1713, posesiunea.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Germania invadează Belgia, ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea.

 

 

 

1916

Se semnează la Bucureşti Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, pe de altă parte. Printre condiţiile intrării României în război de partea Antantei se stipula şi satisfacerea dezideratului unirii cu România a teritoriilor româneşti din Austro-Ungaria.

 

 

 

 

 

1919

Armata română a intrat victorioasă în Budapesta, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

 

 

Read more

3 august

1601

Are loc lupta de la Gorăslău. Forţele unite ale lui Mihai Viteazul şi Gheorghe Basta înfrâng pe Sigismund Bathory. Meritul victoriei revine în special lui Mihai.

 

 

 

1616

În lupta de la Drăcşani, Skender, paşa de Silitra, surprinde şi înfrânge oastea moldo-polonă. Alexandru Movilă şi mama sa, Elisabeta, sunt luaţi în captivitate. Este sfârşitul protectoratului polon asupra Moldovei.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Germania declară război Franței.

 

 

 

1919

Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești. Se instaurează administraţia românească în Banat.

 

 

1941

Are loc un puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

Read more