Error
  • Component not found

04 August 2018

05 August 2018

5 august

1484

Turcii cuceresc Cetatea Albă, apărată de moldovenii conduşi de pârcălabii Gherman şi Oană.

 

 

 

1605

Tratatul de prietenie şi alianţă dintre voievodul Ţării Româneşti, Radu Şerban şi principele Transilvaniei Ştefan Bocskay.

 

 

 

1746

Constantin Mavrocordat desfiinţează rumânia (şerbia). Şerbii sunt eliberaţi numai în ceea ce priveşte persoana, pământul rămânând în stăpânirea boierilor şi mănăstirilor. Stăpânii de moşii care nu vroiau să-şi elibereze rumânii gratuit  urmau să primească o răscumpărare de 10 taleri de om.

 

 

 

 

 

1772

Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei. Prusia a luat cea mai mare parte din regiunea Prusia Regală, inclusiv Ermlandul. Austria a luat Zatorul și Auschwitzul, parte din Polonia Mică cu părți din regiunile Cracovia și Sandomierz, precum și întreaga Galiție, mai puțin orașul Cracovia. Rusia a luat în posesie teritoriile Uniunii de la est de linia formată de râurile Dvina, Drut și Nipru — acea parte din Livonia ce încă mai rămăsese sub controlul Uniunii, și cea din Belarus cu regiunile Vitebsk, Poloțk și Mstislavl.

 

1796

Are loc bătălia de la Castiglione, în care Napoleon I a înfrânt armata austriacă a generalului D. Wurmser.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei.

 

 

 

1941

Bătălia de la Smolensk, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.

 

Read more

4 august

1060

După moartea regelui Henric I, fiul său în vârstă de opt ani, Filip, devine rege al Franței sub numele de Filip I sub tutela mamei sale, Anna de Kiev, și a unchiului său, Balduin al V-lea de Flandra. Fiind tânăr și lipsit de talentul de a conduce, a asistat la cel mai mare eveniment din mijlocul secolului - cucerirea Angliei de către William de Normandia, devenit William I al Angliei - vasalul său, fără să încerce să profite.

 

 

 

 

1595

Oastea otomană, condusă de marele vizir Sinan-paşa, trece Dunărea pentru a conduce campania împotriva lui Mihai Viteazul în Țara Românească.

 

 

 

 

 

1704

Englezii cuceresc Gibraltarul, în timpul războiului spaniol de succesiune. Tratatul de la Ultrecht le recunoaște, în 1713, posesiunea.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Germania invadează Belgia, ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea.

 

 

 

1916

Se semnează la Bucureşti Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, pe de altă parte. Printre condiţiile intrării României în război de partea Antantei se stipula şi satisfacerea dezideratului unirii cu România a teritoriilor româneşti din Austro-Ungaria.

 

 

 

 

 

1919

Armata română a intrat victorioasă în Budapesta, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

 

 

Read more