Error
  • Component not found

05 August 2018

06 August 2018

6 august

1413

Este încheiat Tratatul de comerţ între Mircea cel Bătrân şi braşovenii. Actul se referă la numeroasele produse care făceau obiectul negoţului pe teritoriul Ţării Româneşti.

 

 

 

Cetatea_Chilia1484

Începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie - august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) și devine raia turcească.

 

 

brandenburg-gate-in-berlin1791

 Inaugurarea Porții Brandenburg din Berlin.

 

 

 

1806

Ca urmare a înfrângerii suferite în Războiul celei de-a Treia Coaliții, împăratul Francisc al II-lea abdică și dizolvă Sfântul Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1821

Comandant al trupelor de arnăuţi, cu un rol important în Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, Bimbaşa Sava şi o mare parte a corpului de arnăuţi sunt măcelăriţi de turci la Bucureşti, în fostele case ale lui Ienăchiţă Văcărescu şi ale logofătului Ştefan Bellu.

 

 

1877

Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.

 

 

 

 

 

Batalia_Marasesti1917

Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

 

 

 

 

 

Revolutia_Cubaneza1960

Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.

Read more

5 august

1484

Turcii cuceresc Cetatea Albă, apărată de moldovenii conduşi de pârcălabii Gherman şi Oană.

 

 

 

1605

Tratatul de prietenie şi alianţă dintre voievodul Ţării Româneşti, Radu Şerban şi principele Transilvaniei Ştefan Bocskay.

 

 

 

1746

Constantin Mavrocordat desfiinţează rumânia (şerbia). Şerbii sunt eliberaţi numai în ceea ce priveşte persoana, pământul rămânând în stăpânirea boierilor şi mănăstirilor. Stăpânii de moşii care nu vroiau să-şi elibereze rumânii gratuit  urmau să primească o răscumpărare de 10 taleri de om.

 

 

 

 

 

1772

Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei. Prusia a luat cea mai mare parte din regiunea Prusia Regală, inclusiv Ermlandul. Austria a luat Zatorul și Auschwitzul, parte din Polonia Mică cu părți din regiunile Cracovia și Sandomierz, precum și întreaga Galiție, mai puțin orașul Cracovia. Rusia a luat în posesie teritoriile Uniunii de la est de linia formată de râurile Dvina, Drut și Nipru — acea parte din Livonia ce încă mai rămăsese sub controlul Uniunii, și cea din Belarus cu regiunile Vitebsk, Poloțk și Mstislavl.

 

1796

Are loc bătălia de la Castiglione, în care Napoleon I a înfrânt armata austriacă a generalului D. Wurmser.

 

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial, Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei.

 

 

 

1941

Bătălia de la Smolensk, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.

 

Read more