Error
  • Component not found

06 August 2018

07 August 2018

7 august

1758

A început domnia lui Ioan Teodor Callimachi în Moldova. Numele său adevărat era Călmașul, a fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi.

 

 

 

 

 

1782

George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior "Inima Purpurie".

 

 

 

 

 

Departamentul_Rzboi_USA1789

 S-a înfiinţat Departamentul de Război al Statelor Unite.

 

 

 

1858

Este semnată Convenția de la Paris, care a stabilit viitorul statut politic, social şi administrativ al Principatelor: cele două ţări vor purta numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, fiecare cu un domn, guvern şi adunare legiuitoare proprie. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării, rămânând în vigoare până în 1864.

 

 

 

 

Mata_Hari1876

S-a născut Mata Hari – dansatoare şi curtezană olandeză. În anul 1917, a fost condamnată la moarte pentru spionaj şi executată în Franţa.

 

 

 

 

1904

S-a nascut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950.

 

 

 

 

 

France_1940-Plan_de_bataille1940

 Al Doilea Război Mondial. Alsacia-Lorena este anexată de Germania nazistă.

 

 

 

1940

A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.

 

 

 

1942

A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial, în Insulele Solomon. Forțele aliate, predominant americane, au inițiat debarcări pe insulele Guadalcanal, Tulagi, și Florida (Nggela Sule) cu scopul de a împiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a amenința rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia și Noua Zeelandă.

 

 

1943

A început a doua bătălie de la Smolensk, cunoscută și ca Operațiunea Suvorov. A fost o ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declanșată aproape simultan cu bătălia de pe Nipru, ofensiva de la Smolensk a durat două luni. Obiectivul operațiunii a fost curățarea elementelor germane din regiunile orașelor Smolensk și Briansk. Smolenskul era sub ocupația germană din timpul primei bătălii din regiunea orașului din 1941.

 

 

2008

A fost declanşat Războiul din Osetia de Sud.  A reprezintat un conflict armat între Georgia, pe de-o parte, și Abhazia, Osetia de Sud, și Federația Rusă pe cealaltă parte.

  

Read more

6 august

1413

Este încheiat Tratatul de comerţ între Mircea cel Bătrân şi braşovenii. Actul se referă la numeroasele produse care făceau obiectul negoţului pe teritoriul Ţării Româneşti.

 

 

 

Cetatea_Chilia1484

Începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie - august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) și devine raia turcească.

 

 

brandenburg-gate-in-berlin1791

 Inaugurarea Porții Brandenburg din Berlin.

 

 

 

1806

Ca urmare a înfrângerii suferite în Războiul celei de-a Treia Coaliții, împăratul Francisc al II-lea abdică și dizolvă Sfântul Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1821

Comandant al trupelor de arnăuţi, cu un rol important în Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, Bimbaşa Sava şi o mare parte a corpului de arnăuţi sunt măcelăriţi de turci la Bucureşti, în fostele case ale lui Ienăchiţă Văcărescu şi ale logofătului Ştefan Bellu.

 

 

1877

Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.

 

 

 

 

 

Batalia_Marasesti1917

Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

 

 

 

 

 

Revolutia_Cubaneza1960

Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.

Read more