Error
  • Component not found

07 August 2018

08 August 2018

8 august

1570

Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant.

 

 

 

Napoleon_Bonaparte1815

Napoleon Bonaparte îşi începe exilul pe insula Sfânta Elena, unde a murit în condiţii neclare, după şase ani.

 

 

1826

Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

 

 

 

 

 

Universitatea_Militara_Romana1889

Prin Înalt Decret Regal, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel. În prezent – Universitatea Naţională de Apărare.

 

 

1941

Are loc întâlnirea Roosevelt - Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată „Charta Atlanticului".

 

 

 

1945

URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

 

 

 

1945

La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

 

 

 

 

 

Richard-Nixon1974

Richard Nixon a demisionat, în urma scandalului „Watergate".

 

 

 

Putin_Hitler2008

Rusia a început invadarea Georgiei.

Read more

7 august

1758

A început domnia lui Ioan Teodor Callimachi în Moldova. Numele său adevărat era Călmașul, a fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi.

 

 

 

 

 

1782

George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior "Inima Purpurie".

 

 

 

 

 

Departamentul_Rzboi_USA1789

 S-a înfiinţat Departamentul de Război al Statelor Unite.

 

 

 

1858

Este semnată Convenția de la Paris, care a stabilit viitorul statut politic, social şi administrativ al Principatelor: cele două ţări vor purta numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, fiecare cu un domn, guvern şi adunare legiuitoare proprie. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării, rămânând în vigoare până în 1864.

 

 

 

 

Mata_Hari1876

S-a născut Mata Hari – dansatoare şi curtezană olandeză. În anul 1917, a fost condamnată la moarte pentru spionaj şi executată în Franţa.

 

 

 

 

1904

S-a nascut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950.

 

 

 

 

 

France_1940-Plan_de_bataille1940

 Al Doilea Război Mondial. Alsacia-Lorena este anexată de Germania nazistă.

 

 

 

1940

A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.

 

 

 

1942

A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial, în Insulele Solomon. Forțele aliate, predominant americane, au inițiat debarcări pe insulele Guadalcanal, Tulagi, și Florida (Nggela Sule) cu scopul de a împiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a amenința rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia și Noua Zeelandă.

 

 

1943

A început a doua bătălie de la Smolensk, cunoscută și ca Operațiunea Suvorov. A fost o ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declanșată aproape simultan cu bătălia de pe Nipru, ofensiva de la Smolensk a durat două luni. Obiectivul operațiunii a fost curățarea elementelor germane din regiunile orașelor Smolensk și Briansk. Smolenskul era sub ocupația germană din timpul primei bătălii din regiunea orașului din 1941.

 

 

2008

A fost declanşat Războiul din Osetia de Sud.  A reprezintat un conflict armat între Georgia, pe de-o parte, și Abhazia, Osetia de Sud, și Federația Rusă pe cealaltă parte.

  

Read more