Error
  • Component not found

08 August 2018

09 August 2018

9 august

Regele_Traian117

 A murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei.

 

 

48 î.Hr.

Are loc Bătălia de la Pharsalus, o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar încheiată cu victoria lui Iulius Cezar, care conducea forțele pro-populare, împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman.

 

 

378

Are loc Bătălia de la Adrianopol, dintre goți, conduși de Fritigern și romani, conduși de împăratul Valens. Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.

 

Turnul-din-Pisa1173

 A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

 

 

 

1529

Numit de turci domn al Ţării Româneşti, Moise-Vodă încearcă să reintre în posesia Vinţului şi Vurpărului şi să obţină supunerea Sibiului şi Braşovului faţă de Ioan Zapolya. În urma refuzului celor două oraşe, un corp de oaste pătrunde în centrul şi sud-vestul Transilvaniei fără a obţine însă rezultate decisive.

 

 

 

 

1601

Mihai Viteazul este ucis pe Câmpia Turzii din ordinul lui Gheorghe Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de mormant de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."

 

 

1945

Orașul japonez Nagasaki este davastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

 

 

 

 

 

Putin_11999

Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

Read more

8 august

1570

Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant.

 

 

 

Napoleon_Bonaparte1815

Napoleon Bonaparte îşi începe exilul pe insula Sfânta Elena, unde a murit în condiţii neclare, după şase ani.

 

 

1826

Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

 

 

 

 

 

Universitatea_Militara_Romana1889

Prin Înalt Decret Regal, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel. În prezent – Universitatea Naţională de Apărare.

 

 

1941

Are loc întâlnirea Roosevelt - Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată „Charta Atlanticului".

 

 

 

1945

URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

 

 

 

1945

La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

 

 

 

 

 

Richard-Nixon1974

Richard Nixon a demisionat, în urma scandalului „Watergate".

 

 

 

Putin_Hitler2008

Rusia a început invadarea Georgiei.

Read more