Error
  • Component not found

09 August 2018

10 August 2018

10 august

Asediul_Constantinopol_626626

Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.

 

 

 

955

Are loc bătălia de pe râul Lech. Maghiarii suferă o mare înfrângere din partea lui Otto I cel Mare. După această dată, incursiunile maghiare spre vest încetează, tentativele de cucerire îndreptându-se spre est.

 

 

 

1500

Ştefan cel Mare dăruieşte mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de înaltă valoare artistică. În colţuri sunt reprezentate portretele votive ale lui Ştefan şi Mariei Voichiţa.

 

 

 

 

 

Fernando-de-magellan1519

Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii. Magellan va muri în Insulele Filipine.

 

 

 

Observatorul-regal-din-londra1675

A fost înființat Observatorul Regal din Greenwich. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului s–a păstrat până în prezent și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

 

 

1848

Delegaţia Ţării Româneşti soseşte la Constantinopol în vederea tratativelor privind relaţiile româno-turce, inclusiv problema mănăstirilor închinate.

 

 

 

 

1895

Are loc, la Budapesta, Congresul reprezentanţilor naţiunilor asuprite din Austro-Ungaria şi Transilvania. Se încheie o alianţă politică româno-sârbă-slovacă şi se constituie un „Comitet de luptă” împotriva politicii de maghiarizare forţată a naţiunilor şi a naţionalităţilor din Austro-Ungaria.

 

 

 

 

 

1792

Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuilleries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție".

 

 

1913

Se încheie Conferinţa de Pace de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

 

 

 

1920

Se încheie la Sevres Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Turcia la sfârșitul Primului Război Mondial. Prevederile acestuia nu sunt însă aplicate, ca urmare a războiului greco-turc (1919-1922).

 

 

 

 

 

Russland-Nord,_Soldaten_mit_Raketen-Panzer-Büchse1944

Al doilea război mondial. Lupta de la Narva: trupele germane și estoniene resping ofensiva sovietică.

 

 

Capitularea_Japoniei1945

Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–al Doilea Război Mondial.

Read more

9 august

Regele_Traian117

 A murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei.

 

 

48 î.Hr.

Are loc Bătălia de la Pharsalus, o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar încheiată cu victoria lui Iulius Cezar, care conducea forțele pro-populare, împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman.

 

 

378

Are loc Bătălia de la Adrianopol, dintre goți, conduși de Fritigern și romani, conduși de împăratul Valens. Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.

 

Turnul-din-Pisa1173

 A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

 

 

 

1529

Numit de turci domn al Ţării Româneşti, Moise-Vodă încearcă să reintre în posesia Vinţului şi Vurpărului şi să obţină supunerea Sibiului şi Braşovului faţă de Ioan Zapolya. În urma refuzului celor două oraşe, un corp de oaste pătrunde în centrul şi sud-vestul Transilvaniei fără a obţine însă rezultate decisive.

 

 

 

 

1601

Mihai Viteazul este ucis pe Câmpia Turzii din ordinul lui Gheorghe Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de mormant de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."

 

 

1945

Orașul japonez Nagasaki este davastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

 

 

 

 

 

Putin_11999

Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

Read more