Error
  • Component not found

10 August 2018

11 August 2018

11 august

106

O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta la această dată încheierea celui de-al doilea război dacic şi constituirea provinciei romane imperiale Dacia.

 

 

 

117

Moare împăratul Traian la Selinus în Asia Mică. Urna de aur cu cenuşa împăratului va fi depusă într-o încăpere din soclul Columnei din Roma, care devine astfel şi mormântul cuceritorului Daciei. În timpul domniei lui, Imperiul roman atinge apogeul expansiunii sale. Îi succedă nepotul şi fiul său adoptiv, Publius Aelius Hadrianus.

 

1456

Iancu de Hunedoara moare răpus de ciumă în tabăra de la Zemun de lângă Belgrad. Este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sfîntul Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris “s-a stins lumina lumii”. Ca omagiu papa Calixt al III-lea elogiază victoria obţinută de Ioan de Hunedoara ca fiind “cel mai fericit moment al vieţii sale”.

 

 

 

 

 

Anna-Maria-Luisa-de-Medici1667

S-a născut Anna Maria Luisa de' Medici, ultimul membru al dinastiei de Medici.

 

 

 

 

 

 

1690

Are loc lupta de la Tohani-Zărneşti. Constantin Brâncoveanu, având alături pe turci şi pe curuţii lui Emeric Thokoly, înfrânge pe imperiali, generalul Heissler fiind luat prizonier. Thokoly este proclamat de dieta convocată la Cristian principe al Transilvaniei.

 

 

 

Ronald-reagan1984

Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, în timpul campaniei electorale pentru realegerea sa, glumește la microfon în timp ce se pregătea să vorbească la postul public de radio, spunând că a ordonat bombardarea în cinci minute a Uniunii Sovietice. Gluma produce haos în conducerea URSS.

 

Read more

10 august

Asediul_Constantinopol_626626

Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.

 

 

 

955

Are loc bătălia de pe râul Lech. Maghiarii suferă o mare înfrângere din partea lui Otto I cel Mare. După această dată, incursiunile maghiare spre vest încetează, tentativele de cucerire îndreptându-se spre est.

 

 

 

1500

Ştefan cel Mare dăruieşte mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de înaltă valoare artistică. În colţuri sunt reprezentate portretele votive ale lui Ştefan şi Mariei Voichiţa.

 

 

 

 

 

Fernando-de-magellan1519

Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii. Magellan va muri în Insulele Filipine.

 

 

 

Observatorul-regal-din-londra1675

A fost înființat Observatorul Regal din Greenwich. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului s–a păstrat până în prezent și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

 

 

1848

Delegaţia Ţării Româneşti soseşte la Constantinopol în vederea tratativelor privind relaţiile româno-turce, inclusiv problema mănăstirilor închinate.

 

 

 

 

1895

Are loc, la Budapesta, Congresul reprezentanţilor naţiunilor asuprite din Austro-Ungaria şi Transilvania. Se încheie o alianţă politică româno-sârbă-slovacă şi se constituie un „Comitet de luptă” împotriva politicii de maghiarizare forţată a naţiunilor şi a naţionalităţilor din Austro-Ungaria.

 

 

 

 

 

1792

Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuilleries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție".

 

 

1913

Se încheie Conferinţa de Pace de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

 

 

 

1920

Se încheie la Sevres Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Turcia la sfârșitul Primului Război Mondial. Prevederile acestuia nu sunt însă aplicate, ca urmare a războiului greco-turc (1919-1922).

 

 

 

 

 

Russland-Nord,_Soldaten_mit_Raketen-Panzer-Büchse1944

Al doilea război mondial. Lupta de la Narva: trupele germane și estoniene resping ofensiva sovietică.

 

 

Capitularea_Japoniei1945

Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–al Doilea Război Mondial.

Read more