Error
  • Component not found

September 2018

30 September 2018

30 septembrie

 1345

Ștefan Dușan ocupă orașul Serres și se proclamă împărat al grecilor și sârbilor, fiind încoronat la Skopje la 16 aprilie 1346.

 

 

 

 

 

Henry_Bolingbroke1399

Henry Bolingbroke, duce de Lancaster, l-a înlăturat pe Richard al II-lea de pe tron, proclamându-se rege sub numele de Henric al IV-lea al Angliei, unind ducatul de Lancaster cu coroana engleză.

 

 

 

 

 

 

Emperor_Leopold_II1790

Leopold al II-lea devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

 

1790

Nicolae Mavrogheni, domnitorul Ţării Româneşti, a fost spânzurat/decapitat din ordinul lui Hassan Pașa pentru insubordonarea față de Imperiul Otoman. Este unul dintre cei care a constribuit la dezvoltarea alimentării cu apă printr-un sistem de conducte.

 

 

 

 

Madagascar_18951895

Madagascar devine protectorat francez.

 

 

 

1916

Bătălia de la Predeal. Armata germano-austro-ungară încearcă să străpungă frontul românesc spre Valea Prahovei, dar românii rezistă şi ofensiva eşuează, oprindu-se în data de 10 octombrie/23 octombrie.

 

 

 

 

1931

Consiliul Societăţii Naţiunilor se reuneşte într-o sesiune extraordinară în vederea dezbaterii situaţiei din China, ca urmare a opresiunii Japoniei. Consiliul a adoptat o rezoluţie prin care se adresa un apel părţilor în conflict pentru a înceta ostilităţile şi a-şi rezolva neînţelegerile prin mijloace paşnice.

 

 

 Dresden1938

Liga Naţiunilor scoate în afara legii, printr-o decizie în unanimitate, “bombardarea intenţionată a populaţiei civile”.

 

 

 

 

 Country-botswana11966

Fost protectorat britanic, Botswana își câștigă independența față de Marea Britanie. Seretse Khama a devenit primul președinte.

 

 

 

Prea_Fericitul_Părinte_Daniel2007

Prea Fericitul Părinte Daniel a devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Read more

29 septembrie

 1364

Bătălia de la Auray, Franța: Forțele engleze înving pe cele franceze, sfârșitul Războiului Breton de Succesiune.

 

 

 

 

 

1518

S-a născut Jacopo Comin zis Tintoretto a fost unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renașterii.

 

 

 

 

 

1659

Gheorghe Rakoczy al II-lea este reales principe al Transilvaniei de către Dieta din Târgu Mureş.

 

 

 

 

 

1760

Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, ca ultima fortăreață franceză în America de Nord.

 

 

1911

Italia declară război Imperiului Otoman, după ce aceștia au lăsat să treacă ultimatul italian de predare a orașului Tripoli.

 

 

1938

Semnarea Acordurilor de la München ("Münchner Abkommen"). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.

Read more

27 September 2018

27 septembrie

 1529

Primul Asediu al Vienei de către turci și aliați moldoveni, când Soliman I s-a retras cu pierderi însemnate. Cifra pierderilor este însă controversată, ea variind între 20.000 și 40.000 de soldați turci căzuți în luptă.

 

 

 

 

Amman_Stephen_Bathory1533

S-a născut Stephan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 

Urban_VII1590

Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales ca papă - cel mai scurt pontificat din istorie.

 

 

 

 

 

 

Louis_XIII1601

S-a născut viitorul rege al Franței, Ludovic al XIII-lea  (d. 1643).

 

 

 

 

 

 

 

Mexico_en_18211821

Statul Mexic își câștigă independența față de Spania.

 

 

 

 

1910

A avut loc primul raid aerian din România. Aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

 

 

Carol_I_King_of_Romania1914

Moare, după o domnie de 48 de ani, regele Carol I al României (născut 1839). Este succedat de nepotul său, Ferdinand I.

 

 

 

 

 

 

Carol_I_King_of_Romania1928

SUA recunosc Republica Populară Chineză.

 

 

 

 

1939

Al Doilea Război Mondial: Varșovia capitulează în fața trupelor germane care au asediat orașul timp de zece zile.

 

 

 

 

 

1940

Al Doilea Război Mondial: Este încheiat, la Berlin, "Pactul Tripartit" între Germania, Italia și Japonia, prin care cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei "noi ordini" mondiale

 

 

Taliban-Kabul1996

Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc capitala Kabul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un "sistem islamic complet". Printre altele, ei închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.

 

 

 

Romania_nato2001

Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României în Alianța Atlantică la summit-ul de la Praga din 2002. La acel summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică, iar în 2004 a devenit membră a NATO.

Read more

26 septembrie

 1387

Petru I Mușat, domnitorul Moldovei, recunoaște la Liov suzeranitatea regelui polon Wladislaw al II-lea Jagiello (1386-1434). În urma acestui tratat Moldova devine vasală Regatului Polon, totodată se limita influența ungară în Moldova.

 

 

 

 

 1815

A fost semnat, la Paris, actul de constituire a "Sfintei Alianțe", de către Alexandru I, țarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), și Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

 

 

 

 

1918

Primul război mondial: Bătălia de la Meuse este ultima bătălie de pe frontul de vest, în care francezii rezistă ofensivei disperate germane de a schimba soarta primului război mondial, care eșuează.

 


1944

Al doilea război mondial: sfârșitul operațiunii  "Market-Garden", care a fost un plan întocmit, menit să ducă la preluarea controlului asupra podurilor din orașul olandez Arnhem. Planul a eșuat, astfel că, mii de soldați britanici și polonezi au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.

Read more

25 septembrie

 1066

Bătălia de la Stamford Bridge (lit. de la Podul Stamford) în Anglia este privită adesea ca un reper pentru sfârșitul Erei Vikinge în Marea Britanie. Bătălia a avut loc la puțin timp după ce armata norvegiană invadatoare condusă de regele Harald al III-lea a învins armata seniorilor nordici Edwin de Mercia și Morcar de Northumbria în Bătălia de la Fulford cu două mile la sud de York.

 

 

1396

Bătălia de la Nicopole. Armatele cruciate conduse de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg sunt distruse de către trupele otomane conduse de către sultanul Baiazid I. La această bătalie a participat domnitorul Țării Românești Mircea cel Bătrân (1387-1418).

 

 

1826

S-a incheiat Convenția ruso-turcă de la Akkerman (Cetatea-Albă, azi Belgorod Dnevstrovski, în Ucraina), ce confirma clauzele Tratatului de Pace de la București din 1812.

 

 

1848

Caimacamul Constantin Cantacuzino și comisarul Porții Fuad Efendi, au semnat decretul de exilare a fruntașilor Revoluției din Țara Romanească. Cei mai mulți au ajuns la Constantinopol și de aici în Asia Mică la Brussa, unde au stat ca pensionari ai guvernului turc. Frații Golești au fugit în Franța, ceilalți s-au refugiat în Transilvania sau în Franța.

Read more

LA MULTI ANI, DL. COLONEL VITALIE CIOBANU

Vitalie-CiobanuColectivul Centrului de Cultură și Istorie Militară vine cu o frumoasă Urare de Mulți Ani dl. Vitalie Ciobanu, Șef al C.C.I.M., colonel în rezervă și Doctor în științe istorice.

Un renumit popularizator al Istoriei și a instituției militare propriu zise. Autor al unui șir de manuscrise și cercetări istorice din trecutul tumultuos al Țării noastre.

Inițiatorul revistei “Cohorta” - primei și la moment unicei publicații de istorie militară din Republica Moldova, fondată din 1999.

A reușit să transforme Muzeul Militar întrun Centru de Cultură și Istorie Militară – adevarată instituție de promovare a valorilor militare în rândul civililor dar și un centru ce întrunește militarii și familiile acestora la diverse evenimente.

Stimate dl. Colonel Vitalie Ciobanu, primiți din partea Colectivului, pe care îl conduceți dar și a prietenilor Dumneavoastră, cele mai sincere și calde felicitări cu ocazia împlinirii Dvs și a adăugării la cei frumosi 50 de ani – înca +1.

Să Vă fie de bine, sănătate, noi reușite și un tradițional LA MULȚI ANI.

Read more

24 septembrie

 Mahomed622

Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.

 

 

 

1180

Moare Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor. El a întreprins o campanie în Asia Mică (1176), încheiată cu o grea înfrângere a armatei bizantine de către turcii selgiucizi, în defileul de la Myriokephalon (azi Chardak Pas). Imperiul bizantin cade în declin.

 

 

 

1497

Începe asediul cetăţii Sucevei de către polonezii conduşi de regele Ioan Albert.

 

 

 

Paracelsus1541

A încetat din viaţă Paracelsus, medic, fizician, astrolog, teolog şi filosof elvețian, unul dintre primii alchimiști și una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii.

 

 

 

 

 

 

1916

Bătălia de la Braşov, în urma căreia Armata a 2-a română este obligată să se retragă pe crestele Carpaţilor.

 

 

CalendarReform1929

Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de cinci zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de cinci sau șase zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

Read more

23 septembrie

 490 î.Hr

Bătălia de la Marathon, a avut loc între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a orașelor-stat (polisuri) grecești.

 

 

1389

La domnie în Țara Românească vine Mircea, supranumit Bătrân (Înțelept). Domnia lui s-a remarcat prin întărirea capacității de apărare a țării, stabilitatea politică în interiorul statului, prosperitatea economică și comercială.

 

 

 1403

Mircea cel Bătrân reînnoiește alianța cu regele Poloniei Wladyslaw al II-lea Jagiello.

 

 

 

 

 

Walter_Lippmann1889

S-a născut Walter Lippmann (decedat 1974), scriitor, jurnalist, sociolog și politolog american, celebru pentru ideile sale legate de opinia publică și propagandă. Este unul dintre primii care a folosit conceptul de Război Rece în jurnalismul mondial. Tot el a introdus termenul de stereotip de gen. Lippmann a studiat la Harvard, avându-l ca profesor pe filosoful George Santayana, și a fost de două ori distins cu Premiul Pulitzer.

 

 

 

Interpol1923

Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a înfiinţa Interpolul  (Organizația de Poliție Criminală Internațională).

 

 

 

 

Saudiarabia1932

Regatul  Hejaz şi Nejd este redenumit Regatul Arabiei Saudite.

 

 

 

Sigmund_Freud1939

A murit Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei.

 

 

 

 

 

1998

Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale și inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.

Read more

22 septembrie

 1326

Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert d'Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc (jud. Maramureș), pentru serviciile sale aduse regatului.

 

 

1789

Bătălia de la Râmnicu Sărat. Mareșalul rus Suvorov distruge armata otomană, care număra 100 mii de ostași și era condusă de Yusuf Pașa. După această înfrângere conducerea militară a Imperiului Otoman a fost nevoită să renunțe la acțiuni de ofensivă împotriva armatei ruse în Moldova și Muntenia.

 

 1908

Principatul Bulgariei și-a proclamat în mod oficial independența față de Imperiul Otoman și și-a schimbat statutul de la „principat” la „regat”.

 

 

 1942

Mareșalul Ion Antonescu este învestit cu puteri excepționale care îi permiteau să conducă țara în stare de război și să efectueze o mobilizare generală a economiei și a populației.

 

 

 

 

Razboiul_din_golf1980

Irakul invadează Iranul, declanşând Războiul din Golf.

Read more

21 septembrie

 Ziua Internaţională a Păcii.

Adunarea Generală a ONU,  a decis ca, din anul 2002, Ziua Internaţională a Păcii să fie sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie, iar acest lucru a fost adus la cunoştinţa tuturor militanţilor pentru pace. S-a declarat ca această zi să fie una a nonviolenţei şi, către toate naţiunile, a fost lansat apelul de a înceta orice ostilitate pe parcursul acestei zile.

 

 

Publius_Vergilius_Maro19 î.Hr.

A murit poetul roman Virgilius (Publius Vergilius Maro).

 

 

 

 

 

 1391

A murit Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui s-au emis primele monede moldoveneşti (groşii de argint), iar Suceava a devenit cetate de scaun.

 

 

 

 

 

Carol_Quintul1558

A murit Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui și Siciliei.

 

 

 

 

 

 

1792

Este proclamată prima Republică Franceză, în timpul revoluției (1789-1799). În această zi regele Franței Ludovic al XVI-lea a fost înlăturat în mod formal, încheind astfel monarhia franceză. Republica a luat sfârșit în mod oficial odată cu declararea Imperiului de către Napoleon Bonaparte în 1804.

 

 

Arthur-schopenhauer1860

A murit filosoful german Arthur Schopenhauer  (n. 1788).

 

 

 

 1939

Primul ministru român Armand Călinescu este asasinat de membrii pro-naziști ai Gărzii de Fier.

 

 

 

 

 

Armenia_flag_day_state_symbols1991

Armenia își declară independența față de URSS.

Read more