Error
  • Component not found

09 September 2018

10 September 2018

10 septembrie

1440

Are loc victoria lui Iancu de Hunedoara de lângă Bataszek asupra grupării nobiliare, condusă de Ladislau Garai.

 

 

 

 

 

1709

S-a născut Antioh Dimitrievici Cantemir, poet de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino. Avea un nivel cultural înalt, cunoștea limbile: greacă, turcă, latină, italiană, rusă, franceză și engleză.

 

 

 

 

 

1872

A decedat Avram Iancu, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

 

 

 

 

Empress_Elisabeth_of_Austria,_18641898

Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

 

 

 

 

 

 

1919

Este încheiat Tratatul de pace de la Saint Germain, între Aliații din Primul război mondial și noii create Republici a Austriei.Prin tratat, s-a recunoscut independența Republicii Austria, dezmembrarea Dublei Monarhii, prin constituirea statelor Polonia, Cehoslovacia și a Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor.  Articolul 59 stipula că Austria renunţa în favoarea României la toate drepturile asupra părţii fostului Ducat al Bucovinei, recunoscându-se astfel unirea Bucovinei cu România.

 

 

1939

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, submarinul australian HMS Oxley este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.

 

 

 

1939

Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților – Franța, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Australia.

 

 

 

Bay_of_Gibraltar1967

Populaţia din Gibraltar decide, prin vot, ca teritoriul să rămână sub autoritate britanică, în loc să intre în componenţa Spaniei.

 

 

 

 

Elvetia2002

Elveția se alătură Organizației Națiunilor Unite.

 

Read more

9 septembrie

9

Se desfăşoară bătălia de la Teutoburger Wald, între triburile germanice și romani. Rezultatul ei a fost înfrângerea zdrobitoare a trei legiuni romane împreună cu trupele anexe, care erau sub conducerea senatorului roman Publius Quinctilius Varus. Alianța triburilor germane a fost condusă de Arminius (sau Hermann), un prinț al tribului germanic Cherusc. În timpul conflictului militar a fost nimicită o optime din efectivul total al legiunilor romane.

 

 

 

 

Aurelian214

S-a născut Aurelian,  împărat roman între anii  270 - 275.

 

 

 

 

 

 

Maria_stuart1543

Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, este încoronată oficial regină a Scoției.

 

 

 

 1585

S-a născut Richelieu, cardinal şi om politic francez. Reprezentantul cel mai de seamă al absolutismului în Franţa. În timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, în perioada cât a fost prim-ministru (1624-1642), a condus efectiv Franţa.

 

 

 

 

 

Washington-dc-s1791

Washington D.C., capitala Statelor Unite, este numită după președintele George Washington.

 

 

 

Tolstoi1828

S-a născut scriitorul rus Lev Tolstoi  (decedat 1910).

 

 

 

California1850

California devine stat component al SUA.

 

 

 

1886

S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice.

 

 

 

1936

S-a născut Nicolae Sulac, cântăreț de muzică populară din Republica Moldova. În cei 67 ani de viață, interpretul a cântat „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

 

 

Salaj1940

Masacrul de la Treznea (Sălaj). Soldaţi ai Ungariei, sprijiniţi de etnici maghiari din Transilvania, ucid 93 de civili români.

 

 

 

Coreea-de-nord-republica-populara-democrata-coreeana1948

Kim Il-sung proclamă Republica Democratică Populară Coreea.

 

 

 

Mao-zedong1976

A murit Mao Zedong, preşedinte al Partidului Comunist Chinez  în perioada 1949-1976.  În 1966 a iniţiat celebra „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cult al personalităţii.

Read more