Error
  • Component not found

11 September 2018

12 September 2018

12 septembrie

1611

Turcii instalează pe Radu Mihnea ca domn al Ţării Româneşti. Creşterea influenţei boierilor  greci provoacă nemulţumirea boierimii autohtone.

 

 

 

 

 

1659

Începutul răscoalei antiotomane. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi. Oastea Ţării Româneşti, condusă de Mihnea al III-lea,  cucereşte Giurgiu şi Brăila şi arde Orşova, Nicopole şi Rusciuk.

 

 

 

 

1683

Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski înving în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

 

 

 

 

 

1802

Poarta acordă hatişerifuri de privilegii Moldovei şi Ţării Româneşti prin care confirmă prevederile firmanelor din 1774, 1783, 1791, stabileşte regimul obligaţiunilor materiale şi fixează la şapte ani durata domniilor. Înainte de expirarea termenelor domnii nu puteau fi maziliţi decât cu acordul curţilor rusă şi otomană.

 

 

1916

Are loc o puternică contraofensivă a armatei române  din sectorului Jiului, care se soldează cu recuperarea oraşului Petroşani.

 

 

 

1944

La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

 

 

1990

La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora "puterile aliate" în cel de-al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.

 

Read more

11 septembrie

1649

A luat sfârșit asediul Droghedei. Orașul era deținut de o garnizoană catolică irlandeză ajutată de regaliști englezi. Ea a fost asediată și cucerită de forțele parlamentariste engleze conduse de Oliver Cromwell. În urma atacului, mare parte din soldații garnizoanei și un număr neprecizat, dar important, de civili au fost uciși de trupele parlamentare.

 

1971

A decedat Nikita Sergheevici Hrușciov, fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 și premier din 1958 până în 1964.

 

 

 

 

 

1924

Are loc primul incident al rebeliunii bolșevice de la Tatar-Bunar la Nicolaevca, din Bugeac (Basarabia de Sud), care făcea pe atunci parte din România, iar în prezent este parte a Regiunii Odesa din Ucraina. Un grup înarmat condus de Ivan Bejanovici, alias Kolțov, a comis un atac banditesc. „Rebeliunea", care în mod oficial avea un scop politic, a degenerat treptat în jafuri, tâlhării, omoruri la care s-au dedat bandele de bolșevici.

 

Bashar_Hafez_al-Assad1965

S-a născut președintele Siriei, Bashar Hafez al-Assad.

 

 

 

 

Augusto_Pinochet1973

O lovitură de stat condusă de generalul Augusto Pinochet răstoarnă regimul democratic din Chile, condus de președintele Salvador Allende.  În aceeași zi, președintele Allende a murit, în condiții neelucidate.

 

 

 

zidul-berlinului1989

Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflaţi în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

 

 

 

2001

Peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC. Au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. 

 

 

 

 

 

Pentagon_September_11_Memorial_Arlington_National_CemeteryData de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidenţial, Ziua patrioţilor.

Read more