Error
  • Component not found

12 September 2018

13 September 2018

13 septembrie

1515

Are loc bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elvețiene.

 

 

 

1602

Au loc luptele de la Ogretin şi Teiuşani. Radu Şerban înfrânge forţele coalizate ale lui Simion Movilă şi ale hanului tătar. În cursul luptei, boierul Stroe Buzescu provoacă la luptă şi ucide pe cumnatul hanului. Rănit el însuşi, Stroe Buzescu moare la 2 oct.

 

 

 

 

 

1759

Are loc bătălia de la Câmpul lui Abraham, din Războiul de Șapte Ani. Bătălia s-a dat între marina și armata britanică pe de o parte și armata franceză pe de altă parte, pe un platou în afara zidurilor orașului Québec, pe un teren inițial aflat în proprietatea unui fermier pe nume Abraham Martin, de la care se trage numele bătăliei.

 

1848

Trupele otomane, comandate de Fuad Efendi, intră în Bucureşti. Eroică rezistenţă a pompierilor de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu, în Dealul Spirii. Are loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad Efendi.

 

 

1899

S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail. Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa, în timpul detenției.

 

 

 

 

1913

A decedat Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord.

 

 

1916

Are loc bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie de pe frontul de nord. Sub puternica presiune a ofensivei germano-austro-ungare, condusă de generalul von Falkenhazn, armata română.

 

Read more

12 septembrie

1611

Turcii instalează pe Radu Mihnea ca domn al Ţării Româneşti. Creşterea influenţei boierilor  greci provoacă nemulţumirea boierimii autohtone.

 

 

 

 

 

1659

Începutul răscoalei antiotomane. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi. Oastea Ţării Româneşti, condusă de Mihnea al III-lea,  cucereşte Giurgiu şi Brăila şi arde Orşova, Nicopole şi Rusciuk.

 

 

 

 

1683

Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski înving în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

 

 

 

 

 

1802

Poarta acordă hatişerifuri de privilegii Moldovei şi Ţării Româneşti prin care confirmă prevederile firmanelor din 1774, 1783, 1791, stabileşte regimul obligaţiunilor materiale şi fixează la şapte ani durata domniilor. Înainte de expirarea termenelor domnii nu puteau fi maziliţi decât cu acordul curţilor rusă şi otomană.

 

 

1916

Are loc o puternică contraofensivă a armatei române  din sectorului Jiului, care se soldează cu recuperarea oraşului Petroşani.

 

 

 

1944

La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

 

 

1990

La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora "puterile aliate" în cel de-al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.

 

Read more