Error
  • Component not found

October 2018

31 October 2018

31 octombrie

475

Patricianul Orestes îl proclamă împărat pe fiul său, Romulus Augustulus, autoritatea împăratului limitându-se la sudul Galiei și la Italia.

 

  

1517

Începutul Reformei în Germania. Martin Luther a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze împotriva indulgențelor.

 

 

 

 

 

1941

A fost finalizat, dupa 14 ani de munca, celebrul monument sculptat in stanca de pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud, care ii infatiseaza pe presedintii americani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln.

 

 

1954

Frontul National de Eliberare din Algeria a inceput revolta impotriva Frantei.

 

 

 

 

 

1968

Președintele american Lyndon B. Johnson ordonă încetarea bombardamentelor în nordul Vietnamului.

 

 

Read more

30 octombrie

1340

Armatele castiliene și portugheze, conduse de Alfonso al XI-lea şi Alfonso al IV-lea, înving musulmanii marinizi în bătălia de pe Río Salado.

 

 

 

1497

Bătălia de la Cernăuţi, victorie deplină a voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare, împotriva resturilor armatei polone.

 

 

 

 

 

1837

În Ţara Românească apare Jurnalui lui Alexandru Ghica, domn al Ţării Româneşti (1834-1842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiţionat) de a se strămuta în oraşe. Actul a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

 

 

 

 

 

1905

Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei face publică Proclamația din Octombrie, care marchează începutul monarhiei constituționale în Rusia.

 

 

 

 

  

Războiul_lumilor1938

S-a difuzat radiofonic Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells, de către Orson Welles. Piesa trasmisă la radio a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că SUA sunt invadate de marțieni.

 

 

 

Alexandru Moraru1952

S-a născut Alexandru Moraru, istoric, publicist și arhivist. A publicat mai bine de 300 de articole în ziare și reviste din Republica Moldova și România. Autor şi coautor al culegerilor de documente secrete şi inedite” Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia”(2008), „Basarabia antisovietică”(2009), „Victimele Terorii Comuniste din Basarabia. Documente secrete sovietice”(2010). Este deja binecunoscut Blogul domniei sale „Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru”(www.mazarini.wordpress.com)

 

 

 

Dimitrie-gusti1955

A murit sociologul Dimitrie Gusti, membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

Lenin_mausoleum1961

Pentru „violarea perceptelor leniniste”, este decretată mutarea corpului lui Stalin, din Mausoleul Lenin, și reînhumarea lui lângă zidul Kremlinului.

 

 

 

1961

URSS a detonat “Bomba ţarului”, în arhipelagul Novaia Zemlia. Scopul ei a fost  demonstrarea capacității tehnologiilor militare ale URSS. Este o bombă cu hidrogen în 3 etape, fabricată de Uniunea Sovietică sub numele oficial de RDS-220, numele de cod fiind Ivan (Иван).

Read more

29 octombrie

1497

Lupta de la Lențești. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreți, condus de vornicul Boldur, zdrobește o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oștilor regale polone.

 

 

USS Fulton1814

A fost lansat, la New York, "USS Fulton", primul vas de război cu aburi, proiectat de Robert Fulton  (1765–1815).

 

 

1863

La Geneva a avut loc o intalnire intre reprezentantii a 16 state care au convenit sa infiinteze Crucea Rosie.

 

  

1875

S-a născut regina Maria, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, consoarta regelui Ferdinand și regină a României.

 

 

 

 

 

Joseph_Goebbels1897

S-a născut Joseph Goebbels,  ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist.

 

 

 

 

 

 

Joseph_Pulitzer1911

A murit publicistul şi editorul maghiar Joseph Pulitzer (născut 1847), fondatorul Premiului Pulitzer. Din anul 1917, premiul se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică.

 

 

 

Victor_Emmanuel_III1922

Regele Victor Emmanuel al III-lea al Italiei îl numește prim-ministru pe Benito Mussolini.

 

 

 

 

 

 

Mustafa_Kemal_Ataturk1923

După dizolvarea Imperiului Otoman, are loc proclamarea Republicii Turcia. Mustafa Kemal „Atatürk” este ales preşedinte.

 

 

 

 

 

 

Iuliu_Maniu_PNT1947

Are loc, la București, în sala de festivități a Școlii Superioare de Război, procesul intentat conducătorilor Partidului Național-Țărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu.

 

 

 

 

1956

Armata israeliană atacă Egiptul pe peninsula Sinai pentru a câștiga controlul asupra zonei canalului Suez.

 

 

Read more

28 octombrie

312

Are loc bătălia de la Podul Milvius, între împărații romani Constantin I și Maxentius. Constantin a câștigat bătălia și a pus capăt Tetrarhiei  devenind conducătorul unic al Imperiului Roman. El a avut un vis în care i s-a spus ca înainte de luptă să înscrie pe scuturile soldaților semnul ceresc al lui Dumnezeu.

 

 

1484

Tratatul de la Montargis, regele Franței, Charles al VIII-lea devine succesorul ducelui de „de Bretagne” François al II-lea, în cazul în care acesta din urmă ar muri fără să aibă urmași.

 

 

 

  

Caterina-de-medici-wedding-uffizi1533

Are loc căsătoria dintre Henric al II-lea al Franței și Ecaterina de Medici; amândoi erau în vârstă de 14 ani. 

 

 

 

 

 

1589

Trupele lui Carlo-Emmanuel I de Savoia mărșăluiesc spre Nice și Villefranche pentru a continua apoi spre Provence, confruntarea armată a avut loc pa coastele Ligue-ului.

 

 

 

 

 

1628

Sfârșitul asediului fortăreții Siège de la Rochelle prin capitulare, Rochelle devine astfel sediul și centrul hughenoților.

 

 

 

Harvard1636

E fondată celebra Universitate Harvard din Statele Unite.

 

 

 

1688

Moare Șerban Cantacuzino, membru al ilustrei familii de origine bizantină a Cantacuzinilor, a fost domnitor al Țării Românești între 1678 și 1688.  

 

 

 

 

 

1688

A început domnia lui Constantin Brâncoveanu, a fost un mare boier, domn al Țării Românești între 1688 și 1714 și nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. În perioada în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale.

 

 

 

John_Locke1704

 A murit filosoful John Locke.

 

 

 

 

 

 

1776

Războiul american de Independență: Bătălia de la White Plains – forțele British Army au ajuns la White Plains, au atacat și au capturat Chatterton Hill.

 

 

Napoleon1806

Capitularea Prusiei în fața lui Napoléon Bonaparte la Prenzlau.

 

 

 

 

 

 

Dmitri-mendeleev-periodic-table-of-elements1869

Dimitri Mendeleev a elaborat Tabelul periodic al elementelor.

 

 

 

Statuia_Libertății1886

Președintele  Grover Cleveland  inaugurează Statuia Libertății din New York, dăruită Statelor Unite de către Franța.

 

 

 

 

 

Austro-Ungaria1918

Cehoslovacia obține independența față de Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

Marsul_asupra_Romei1922

Marșul asupra Romei. Fasciștii italieni conduși de Benito Mussolini pornesc spre Roma și preiau guvernarea în Italia.

 

 

 

1940

Grecia intră în Al doilea război mondial; ultimatumului lui Benito Mussolini, dictatorul grec Ioannis Metaxa răspunde cu celebrul „όχι“ („nu” - Ziua ochi), drept care Italia cu ajutorul Albaniei invadează Grecia.

 

 

 

  

Philadelphia-experiment11943

SUA finalizează controversatul proiect militar “Experimentul Philadelphia”.

 

 

 

Mahmoud_Ahmadinejad1956

S-a născut Mahmoud Ahmadinejad, al șaselea președinte Iranian.

 

 

 

Cuba_nucleara1962

Liderul sovietic Nikita Hruşciov ordonă demontarea rachetelor din Cuba, încheindu-se astfel criza dintre URSS şi SUA.

Read more

27 octombrie

Cristofor_Columb1492

Cristofor Columb a descoperit  Cuba.

 

 

 

 

 

Erasmus-of-rotterdam1466

S-a născut cărturarul umanist Erasmus din Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

1613

Gabriel Báthory, principele Transilvaniei, pentru a-și salva tronul a fost gata să predea Oradea turcilor, însă este ucis de proprii săi soldaţi. Timpul domniei sale a fost caracterizat de instabilitate permanentă. Prin modul său agresiv de guvernare și atitudinea sa imorală și-a făcut mulți dușmani în rândul nobilimii ardelene.

 

 

 

Dunkerque_nuit1662

 Carol al II-lea al Angliei vinde Dunkerque Franței pentru 40.000 de lire sterline.

 

 

 

1687

Este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 orașe transilvăne să primească la iernat trupele imperiale. Începutul penetrației austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică și locuitorii celor 12 cetăți.

 

 

 

  

James_Cook1728

S-a născut James Cook, navigator britanic (decedat  1779).

 

 

 

 

 

 

Niccolo_Paganini1782

S-a născut Niccolo Paganini (decedat 1840),  violonist, violist, chitarist și compozitor italian. Este unul din cei mai faimoși virtuozi ai viorii și este considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, având o intonație și o tehnică inovativă perfecte.

 

 

 

1795

Spania și Statele Unite ale Americii au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite granițele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia mărfuri pe fluviul Mississippi fără a plăti taxe Spaniei.

 

 

Theodore_Roosevelt1858

S-a născut Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1906.

 

 

 

1916

Sfârșitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, barând puternica ofensivă inamică germano-austriacă.

 

  

Coloana_infinitului1938

Este inaugurată, la Târgu Jiu, „Coloana fără sfârșit”  (“Coloana Infinitului”), celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.

 

 

 

 

 

 

1978

Președintele egiptean Anwar Sadat și premierul israelian Menahem Begin au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordurile încheiate în Orientul Mijlociu.

 

 

Gerhard_Schroeder1998

Gerhard Schroeder devine cancelar al Germaniei.

Read more

26 octombrie

 codrii cosminului1497

Bǎtǎlia de la Codrii Cosminului, victoria voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare, împotriva polonezilor conduṣi de regele Ioan Albert.

 

 

1596

Se încheie bătălia de la Keresztes. Trupele otomane conduse de sultanul Mehmed al III-lea au înfruntat armatele austriece ale arhiducelui (Erzherzog) Maximilian von Habsburg (Maximilian al III-lea al Austriei), aliate cu trupe transilvănene sub conducerea principelui Sigismund Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria turcilor.

 

 

Mitropolitul-dosoftei1624

S-a născut mitropolitul Moldovei, Dosoftei, cărturar, poet şi traducător, ctitor al tiparului, inovator al cultului, promotor al culturii şi literaturii în limba naţională (decedat  13 decembrie 1693).

 

 

 

 

 

1673

S-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, scriitor și om de știință de formație enciclopedică.

 

 

 

 

 

Georges-Jacques-Danton1759

S-a născut Georges Jacques Danton, unul dintre conducătorii Revoluţiei franceze.

 

 

 

Barbu_Catargiu1807

S-a născut Barbu Catargiu, jurnalist și politician, prim-ministru al Principatelor Române (decedat 1862).

 

 

 

1905

A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) și al Norvegiei (1872-1905), a renunțat la coroana Norvegiei.

 

 

 

 

 

François_Mitterand1916

S-a născut François Mitterand, preşedintele Franţei timp de două mandate succesive, între anii 1981-1995, fondatorul noului Partid Socialist Francez.

 

 

 

 

 

1917

Primul Război Mondial: Brazilia declară război Germanei, și se alătură Triplei Alianțe.

 

 

 

Evo_Morales1959

S-a născut președintele Boliviei, Evo Morales.

 

 

 

Mormântul_Eroului_Necunoscut1991

Osemintele Eroului Necunoscut sunt readuse la Bucureşti, în Parcul Libertăţii, unde se amenajează, pe vechiul amplasament, Mormântul Eroului Necunoscut.

 

 

 

Teatrul_Dubrovka_Criza2002

Criza ostaticilor de la Moscova. 50 de teroriști ceceni și 150 dintre cei 850 de ostatici au murit, intoxicați cu gaz, în timpul intervenției trupelor speciale ruse Spețnaz la teatrul Dubrovka.

Read more

25 octombrie

ziua-armatei-romaneMoment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea română şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei.

  

1147

Armata cruciaților sub conducerea lui Konrad al III-lea este învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către trupele Sultanatului de Rum.

 

 

 

 

 

1415

Războiul de O Sută de Ani: Armata lui Henric al V-lea al Angliei a înfrânt armata franceză în Bătălia de la Agincourt.

 

  

1631

Bătălia de lângă mănăstirea Plumbuita, în care voievodul Ţării Româneşti, Matei Basarab, îl învinge pe domnitorul numit de Poartă, Radu Alexandru Iliaş.

 

 

 

 

 

1854

În timpul războiului Crimeii, în Bătălia de la Balaklava, are loc dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare britanice.

 

  

1944

În cel de-al Doilea Război Mondial, armata Română, eliberează orașul Carei, ultimul oraș ocupat de trupele maghiare.

 

 

1971

Prin rezoluția ONU 2758, Republica Populară Chineză se alătură Organizației Națiunilor Unite. De atunci însă, Taiwanul nu este reprezentat în ONU.

 

Read more

24 octombrie

69

A doua bătălie de la Bedriacum: armata condusă de Antonius Primus, loial împăratului Vespasian, înfrânge forțele împăratului Vitellius.

 

 

pacea de la Westphalia1648

Este semnată Pacea de la Westphalia, marcând astfel sfârșitul Războiului de treizeci de ani. Acesta a  fost o bătălie purtată sub pretext religios. Cauza principală a fost lupta pentru hegemonie în Europa, în special ambiția Franței, condusă de cardinalul Richelieu, de a se profila pe plan european în detrimentul Imperiului Romano-German și puterii Habsburgilor.

 

 

batalai de la Maloyaroslavets1812

Războaiele napoleoniene: Bătălia de la Maloyaroslavets are loc în apropierea  Moscovei.

 

 

 

1813

După încheierea războiului Ruso-Persan, este încheiat  Tratatul de Pace de la Gulistan, prin care Persia pierde mari teritorii al Caucazului în favoarea Rusiei.

 

 

batalia de la caporetto1917

Are loc bătălia de la Caporetto, este o înfrângere de proporţii suferită de Italia în timpul Primului Război Mondial, când trupele italiene s-au retras din faţa ofensivei austro-germane, lângă Trieste, pe frontul Isonzo.

 

 

carta ONU1945

Intră în vigoare tratatul care înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite. Ca o cartă, acesta este un tratat constitutiv, prin care toți membrii sunt parte. Mai mult, Carta declară că obligațiile Organizației Națiunilor Unite prevalează asupra tuturor celorlalte obligații din alte tratate.

 

 

1956

În urma izbucnirii Revoluției maghiare de la 1956, trupele URSS și ale Pactului de la Varșovia, invadează Ungaria.

 

 

Read more

23 octombrie

Brutus42 i.Hr.

Războaiele Civile ale Republicii Romane: are loc a doua bătălie de la Philippi în care armata lui Marcus Junius Brutus este înfrântă de Marc Antoniu si Octavian. Brutus se sinucide.

 

 

batalia az-Zallaqah1086

În bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forțele castelane conduse de regele Alfons al VI-lea.

 

 

 

 

 

batalia Edgehill1642

Are loc bătălia din Edgehill fiind prima confruntare în Războiul Civil Englez.

 

 

 

batalia de la Westport1864

Războiul Civil American - Bătălia de la Westport: forțele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forțele confederate conduse de generalul Sterling Price.

 

 

1912

Primul război balcanic: Bătălia de la Kumanovo, prima bătălie între Imperiul Otoman și Regatul Sârb.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, in cadrul campanii Guadalcanal, începe bătălia pentru Henderson Field.

 

 

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Bătalia din golful Leyte, cea mai mare confruntare navală din Filipine.

 

Read more

22 octombrie

Templul_Apollo_Daphne362

Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios.

 

 

 

 

 

Willem van de Velde the Younger1707

Dezastru naval în Sicilia. Navele Marinei Regale britanice se deplasau, prin manevre riscante, printre recifele aflate la vest de insula Sicilia. Patru nave s-au scufundat și aproximativ 2.000 de oameni și-au pierdut viața.

 

 

 

Alasca1784

Rusia înființează o colonie pe insula Kodiak, din sudul peninsulei Alaska. Acum este teritoriu al SUA.

 

 

 

Sam_Houston1836

Sam Houston e ales ca prim președinte al Republicii Texas independente.

 

 

 

 

 

 

Palatul_Schönbrunn1873

La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.

 

 

 

 

 

Greenwich1884

Meridianul Greenwich (Londra) a fost declarat meridian de referință internațional al timpului.

 

 

 

Train_wreck_at_Montparnasse_18951895

 În Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării.

 

 

 

 

 

 

Paul_Cézanne1906

 A murit Paul Cézanne, pictor francez (n. 1839).

 

 

 

 

 

 

1911

A apărut revista literară, artistică şi socială Flacăra, sub direcția lui C. Banu.

 

 

 

 

 

1932

A treia Conferință balcanică de la București, la care participă Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.

 

 

 

  

1962

Criza rachetelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

 

 

 

 

1968

Apollo 7 a aterizat conform planului, coborând în Oceanul Atlantic după ce a orbitat de 163 de ori în jurul Terrei

 

  

Arhiepiscopul_Bartolomeu_I1991

Arhiepiscopul Bartolomeu I este ales cel de–al 270–lea patriarh ecumenic al Constantinopolului, lider spiritual al ortodocșilor din întreaga lume.

Read more