Error
  • Component not found

01 October 2018

1 octombrie

331 î.Hr.

Alexandru cel Mare îl învinge pe Darius III al Persiei în bătălia de la Gaugamela.

 

 

 

 1795

Statele belgiene devin parte a Republicii Franceze. Principatul Liège este abolit definitiv prin incorporarea acestuia în departamentele Ourthe, Meuse-Inférieure și Sambre-et-Meuse, abolire consfințită prin concordatul dintre Bonaparte și Papa Pius al VII-lea în 1801.

 

 

 1800

Spania a cedat Franței provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.

 

 

In-God-we-trust-dollar1857

Cuvintele In God We Trust  apar pentru prima oară pe bancnotele americane.

 

 

 

 1916

Armata a 4-a română (general Prezan) încheie retragerea, oprindu-se pe crestele Carapaţilor.

 

 

 

Lawrence_in_Arabia1918

Primul Război Mondial. Trupele arabe conduse de T. E. Lawrence, supranumit "Lawrence al Arabiei", cuceresc de la turci oraşul Damasc, actuala capitală a Siriei.

 

 

 

 

 

 

Jimmy-Carter1924

S-a născut  Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite. Ulterior mandatului de președinte a obținut Premiul Nobel pentru Pace (2002).

 

 

 

Marea_Revolutie_Culturala_Proletara1949

A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.

 

 

 

 

Nigeria1960

Nigeria își câștigă independența față de Anglia.

 

 

 

DIA1961

S-a înfiinţat Defense Intelligence Agency (DIA), agenţia de informaţii militare a SUA, în cadrul Departamentului Apărării.

 

 

 

 

 

Dubrovnik_wall1991

A început asediul Dubrovnikului.

Read more