Error
  • Component not found

03 October 2018

3 octombrie

 42 î.Hr.

Prima bătălie de la Filipi. Triumvirii Octavian și Marc Aureliu se confruntă cu asasinii lui Cezar - Brutus și Cassius, fără ca una din părți să obțină victoria.

 

 

 

 

 

382

Lipsit de forțele necesare respingerii vizigoților pătrunși în imperiu, Teodosiu I încheie cu aceștia, un tratat (foedus) prin care îi stabilește ca federați în dioceza Tracia, între Balcani și Dunăre. Această decizie, considerată de contemporani catastrofică, va fi una dintre cauzele imediate ale sfârșitului Imperiului Roman de Apus.

 

 

 

 

1918

Regele Boris al III-lea al Bulgariei accede la tron. Este fiul lui Ferdinand I, a urcat pe tron după abdicarea tatălui său în urma înfrângerii Regatului Bulgariei în Primul Război Mondial.

 

 

 

 

1929

 „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor” își schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”.

 

 

 

 1935

A început agresiunea Italiei împotriva Etiopiei. Acesta a fost al doilea război dintre cele două țări. Primul conflict armat dintre ele avusese loc deja în 1896, și s-a încheiat cu victoria Etiopiei.

 

 

 1952

Marea Britanie testează cu succes arme nucleare și devine a treia putere nucleară a lumii.

 

 

 

 1990

Germania de Est aderă la Germania de Vest. Ziua Unificării Germane este sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania, care a fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei.

Read more