Error
 • Component not found

November 2018

01 December 2018

1 decembrie

1918

A fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate.

 

 

 

1925

Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

 

 

1959

Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare pe acest teritoriu. Împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctica, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă.

 

 

 

 

1986

În Franta, la Paris, este inaugurat Musée d'Orsay. Este amenajat în clădirea Gării d'Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile Muzeului d'Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914, de artă plastică și sculptură, însă acesta prezintă și opere de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

 

 

1990

În Chişinău este inaugurat monumentul “Lupoaica capitolină”, instalat în fața Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

 

Read more

30 noiembrie

1224

Regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de ”Andreanum”. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Oraștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

 

 

 

 

1700

Are loc Bătălia de la Narva în care armata rusă condusă de Petru I este învinsă de armata suedeză condusă de Carol al XII-lea.

 

 

 

1786

Peter Leopold Joseph de Habsburg-Lorena, Mare Duce de Toscana, promulgă o reformă penală prin care statul său este primul care aboleşte pedeapsa cu moartea. Aceasta zi este comemorată de 300 oraşe din lume sub numele de "Oraşe pentru Ziua Vieţii"

 

 

 

 

 

1939

Uniunea Sovietică atacă Finlanda la trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Drept consecință, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor la 14 decembrie. Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se așteptase să cucerească întreaga țară până la sfârșitul anului, dar rezistența finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deși aceștia din urmă își depășeau numeric inamicii în proporție de 3 la 1.

 

1973

Adunarea Generală ONU adoptă Convenția Internațională asupra eliminării și reprimării crimei de apartheid. 

 

 

 

Read more

29 noiembrie

1474

Voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, se adresează Papei Sixtus al IV-lea în scopul organizării unei coaliţii creştine antiotomane.

 

 

 

 

 

1830

S-a început Revolta din Noiembrie sau Revoluția Cadeților, o rebeliune armată împotriva Imperiului Rus în Polonia, Lituania, Belarus și Ucraina. Tinerii subofițeri ai academiei militare a Armatei Imperiale Ruse din Varşovia s-au răsculat, conduși de Piotr Wysocki. Curând li s-au alăturat mari segmente ale populației poloneze.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în semn de apreciere a victoriei URSS la Stalingrad, Winston Churcill, îi dăruieşte lui Stalin, Sabia de la Stalingrad.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Albania este eliberată de sub ocupația germană.

 

 

 

 

 

 

1947

Adunarea Generală a ONU a hotărât împărţirea Palestinei în două state, israelit şi arab. Ierusalimul a fost proclamat oraş liber, sub administraţia ONU.

Read more

28 noiembrie

1473

Armata turcă sprijinită de trupele muntene, care urmăreau reînscăunarea lui Radu cel Frumos în Ţara Românească, este înfrântă de voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare.

 

 

 

 

 

1812

Are loc bătălia de la Berezina, parte din războaiele napoleoniene. S-a soldat cu o înfrângere a armatei franceze în timpul retragerii din Rusia.

 

 

 

1877

După încercarea nereușită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce.

 

 

 

1918

Congresul General al Bucovinei a adoptat moţiunea privitoare la unirea necondiţionată a regiunii cu regatul României.

 

 

 

1943

Are loc Conferința de la Teheran, Iran. A fost organizată pentru punerea la punct a unor probleme de importanță vitală pentru mersul celui de-al doilea război mondial și organizarea lumii postbelice, ca urmare a marilor victorii aliate din cursul anului 1943. A fost prima întâlnire a "Celor Trei Mari": Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Vissarionovici Stalin.

 

Read more

FILE DIN CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „100 ANI DE LA SFÂRŞITUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL”

Conferinta-Hanns-Seidel-10Conferinţa internaţională „100 ani de la sfârşitul Primului Război Mondial” din 21-23 noiembrie curent, a reunit la Centrul de Cultură şi Istorie Militară ambasadori, cercetători ştiinţifici, academicieni, profesori universitari şi istorici din Germania, Polonia, România, Ucraina, Ungaria şi Republica Moldova.

 

 

 

VIDEO EVENIMENT

 

 

 • Hits: 112
 • Hits: 105
 • Hits: 101
 • Hits: 100
 • Hits: 117
 • Hits: 104
 • Hits: 108
 • Hits: 106
 • Hits: 103
 • Hits: 104

Read more

27 noiembrie


1807

Familia Regală Portugheză părăseşte Lisabona pentru a scăpa de trupele lui Napoleon.

 

 

  

1818

S-a născut Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. A fost profesor de limba şi literatura română şi un animator cultural de prestigiu, avînd o deosebită vocaţie pedagogică.

 

 

 

 

1895

Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, şi-a semnat testamentul în care a specificat că işi cedează averea pentru crearea unor premii care să recompenseze descoperirile cele mai importante în domeniul fizicii, chimiei şi în medicină. Primele premii Nobel au fost acordate în 1901, acordându-se anual pe 10 decembrie, ziua morţii celebrului suedez.

 

 

 

 

1940

În România, în Pădurea Strejnic, este asasinat, de către legionari Nicolae Iorga, istoric, profesor universatar şi fost Prim Ministru al României.

 

 

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Bătălia navală de la Capul Spartivento, dintre Marina Regală Britanică şi Marina Regală Italiană, în Marea Mediterană, lângă Sardinia.

 

Read more

26 noiembrie

1476

În Ţara Românească, Vlad Ţepeş (Vlad al-III-lea), îl înfrânge pe Domnul Basarab Laiotă, cu ajutorul lui Ştefan cel Mare şi al lui Ştefan al-V-lea Bathory, devenind pentru a-3-a oară Domnul Ţării Româneşti.

 

 

 

 

 

1671

Are loc bătălia de la Iaşi, dintre Domnul Moldovei Gheorghe Duca şi boierii răsculaţi. În urma mazilirii Domnului Moldovei, de către Sultan, acesta refuză părăsirea tronului şi contractează mai multe împrumuturi, care duc la sporirea fiscalităţii. La îndemnul boierilor, Hânceştii, Orheienii si Lăpuşnenii se ridică având in frunte pe Mihalcea Hâncu si Apostol Durac, pornind spre Iaşi.

 

 

1587

Are loc bătălia dintre Petru-Vodă Şchiopul şi cazacii, veniţi la Ţuţora pentru a-l înscăuna pe Ioan, zis Potcoavă. Lupta s-a încheiat cu victoria oastei moldoveneşti.

 

 

 

 

 

1909

S-a născut Eugen Ionescu, dramaturg şi eseist francez de origine română. S-a stabilit în Franţa, unde s-a remarcat ca şi creator al teatrului absurdului.

 

 

 

 

 

1917

Primul Război Mondial: S-a încheiat, la Focșani, armistițiul dintre România și Puterile Centrale, ca urmare a condițiilor militare intervenite în urma armistițiului ruso-german de la Brest-Litovsk.

 

 

  

1965

Franţa a lansat primul ei satelit artificial, botezat “Asterix 1”, şi a devenit astfel a treia putere spaţială din lume după SUA şi URSS.

 

 

 

1968

A fost adoptată Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii. 

 

 

Read more

25 noiembrie

1177

Are loc  bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciați. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului zdrobesc oastea musulmană.

 

 

 

1715

Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

 

 

 

 

 


1916

Primul Război Mondial: Trupele române angajează puternice acțiuni de luptă pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar atât concentrării forțelor ruse, cât și pregătirii unei alte linii de rezistență.

 

 

 

1972

Inginerul român Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacţie din lume, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.

 

 

 

 

 

1933

Este lansată prima rachetă sovietica GIRD-X, cu combustibil lichid care atinge o altitudine de 80 metri.

 

 

 

Read more

24 noiembrie

1473

În Ţara Românească, se încheie Bătălia de la Cetatea Dâmboviţei, cu victoria armtei Moldovei condusă de către Domnul Ştefan cel Mare împotriva armatei Ţării Româneşti codusă de către Radu cel Frumos. Scopul bătăliei a fost  înlocuirea Domnului Radu cel Frumos cu Laiotă Basarab.

 

 

 

 

 

1700

Ludovic al XIV-lea al Franței îl proclamă pe nepotul său Filip de Anjou drept rege al Spaniei, provocând astfel Războiul pentru succesiunea spaniolă.

 

 

 

 

 

1843

Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională" la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.

 

 

 

 

 

1874

A fost inventată sârma ghimpată de către americanul Joseph Farwell Glidden.

 

 

 

 

 

 

1927

A incetat din viata Ion (Ionel) I.C. Brătianu, conducătorul, timp de 18 ani, al Partidului Naţional Liberal şi fost premier al României. Locul său in fruntea PNL a fost luat de Vintilă Brătianu.

 

 

 

Read more

23 noiembrie

1456

Este semnat armistiţiul de la Sighişoara dintre gruparea lui Mihail Szilagyi şi aderenţii regelui Ungariei, în urma căruia braşovenii se obligă să îl înlăture pe pretendentul la tronul Ţării Româneşti, Dan.

 

 

 

 

 

1639

În Ţara Românească, are loc Bătălia de la Ojogeni, dintre oastea Moldovenească condusă de Vasile Lupu şi oastea Ţării Româneşti condusă de către Matei Basarab, fiind determinată de dorinţa lui Vasile Lupu de a-şi instala unul dintre fii săi, Ion Lupu, pe tronul Ţării Româneşti.

 

 

 

 

 

1659

Are loc Bătălia de la Frăteşti, în care voievodul Munteniei, Mihnea al III-lea, îi înfrânge pe turci.

 

 

 

1710

Începe a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova (1710 - 11 iul. 1711). În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi și a fost împotriva transformării țăranilor liberi în șerbi.

 

 

 

 

 

1864

Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române.

 

 

1916

Primul Război Mondial: Trupele germane ocupă Ploieștiul, unde 26 de instalații de rafinare a petrolului, ca și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinării fuseseră distruse de români la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline

 

Read more