Error
  • Component not found

01 November 2018

1 noiembrie

333 î.Hr.

Are loc bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor. El a pătruns pe teritoriul Imperiului Persan, fiind atras de bogățiile teritoriului și urmându-și planul de extindere al Imperiului Macedonean.

 

 

1337

Începe Războiul de O Sută de Ani dintre Franța și Anglia, Regele Angliei Eduard al III-lea îl provoacă pe Filip al VI-lea de Valois. Aceasta nu a fost un conflict continuu, ci o serie de ostilități întrerupte de perioade lungi de pace.

 

 

1599

A avut loc intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Întreg teritoriul Transilvaniei a trecut sub autoritatea sa, înfaptuindu-se, astfel, prima unire politică a două provincii românesti - Moldova și Ardealul.

 

 

 

 

1894

Nicolae al II-lea devine noul Țar al Rusiei după ce tatăl său, Alexandru al III-lea, moare.

 

 

 

 

 

1952

Statele Unite au detonat  în Insulele Marshall din Oceanul Pacific, prima bombă cu hidrogen, care avea numele de cod “Mike”.

 

 

1992

A fost înființat Batalionul cu Destinație Specială "Fulger", o unitate de elită a Armatei Naționale. Militarii sunt antrenați să acționeze direct și rapid, în cele mai riscante situații. Până în prezent, militarii au participat la misiuni speciale în Irak și au fost observatori sub egida ONU în Liberia, Sudan și Coasta de Fildeș.

 

 

1993

La Bruxelles intra în vigoare Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană. Tratatul a prevăzut crearea unei bănci centrale europene, introducerea în circulație a unei monede unice europene, precum și elaborarea unei politici externe și de apărare comune.

 

Read more