Error
  • Component not found

07 November 2018

08 November 2018

8 noiembrie


306

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. A fost general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei în timpul lui Maximian Galerius. Aflând că Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar şi predica public credinţa creştină, împăratul a  poruncit să fie prins şi să fie pus într-o temniţă umedă iar apoi a trimis ostaşi ca să-l străpungă cu suliţe.

 

 

 

  

1520

Regele danez Christian al II-lea începe execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de "Baia de sânge de la Stockholm"

 

 

 

 

 

1793

A fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari şi faimoase din lume. Clădirea în care se află muzeul, fost palat regal, se află în centrul capitalei Franţei şi găzduieşte celebre opere de arta.

 

 

 

1923

În Germania, la Munchen, are loc Puciul de la Berărie, încercarea de lovitură de stat, organizată de către Adolf Hitler si Partidul National Socialist Muncitoresc German (Nazist).

 

 

 

1942

Forţele armate ale Marii Britanii şi Statelor Unite au debarcat in nordul Africii, în timpul luptelor purtate din al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

1992

Este creată Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, care are menirea de a  asigura întîmpinarea şi petrecerea oficialităţilor şi delegaţiilor de peste hotare, acreditarea ambasadorilor străini în Republica Moldova, participarea la sărbătorile de stat, petrecerea paradelor militare.

 

Read more

7 noiembrie

1480

Prima atestare documentară a “slugerului” în Ţara Românească. Denumirea dată dregătorului din Ţara Românească şi Moldova, care se ocupa cu aprovizionarea  cărnii a curţii domneşti şi a armatei şi era şeful măcelarilor.

 

 

 

 

 

1784

Al doilea atac al ţăranilor răsculaţi, conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan, asupra oraşului Deva.

 

 

 

1877

În timpul Războiului de Independenţă, începe Bătălia de la Rahova (Bulgaria), dintre armatele Ruso-Romăne si armata Otomană.

 

 

 

1917

S-a încheiat Revoluţia Socialista din Rusia, care a dus la curmarea monarhiei din această țară.

 

 

 

1917

Forţele armate britanice au capturat Gaza, învingând forţele Imperiului Otoman în timpul luptelor din Primul Război Mondial.

 

 

Read more