Error
  • Component not found

08 November 2018

09 November 2018

9 noiembrie

Pedro_III_de_Aragon1282

Papa Martin al IV-lea l-a excomunicat pe regele Petru al III-lea al Aragonului.

 

 

 

 

 

 

1332

Începe Bătălia de la Posada, dintre românii conduşi de Basarab I şi oastea lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei. Victoria va aparţine românilor.

 

 

 

Cervia1697

Papa Inocențiu al XII-lea fondează orașul Cervia.

 

 

 

1799

În timpul revoluției franceze,  are loc lovitura de stat ("18 brumar"), directoratul este înlăturat și înlocuit cu Consulatul, se instaurează dictatura burgheziei.

 

 

 

 

 

Principiile-noastre-pentru-reformarea-patriei1857

Deputații pontași din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, au depus o jalbă pe biroul Adunării, cerând, printre altele, desființarea "boierescului".

 

 

 

 

 

 

Alexandru_Hajdeu1872

A murit Alexandru Hâjdeu, scriitor român din Basarabia, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (născut 1811).

 

 

 

 

 

 

1877

Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, cuceresc reduta otomană de la Rahova.

 

 

 

 

 

 

1918

Germania a fost proclamată republică o dată cu abdicarea împaratului Germaniei Wilhelm al II –lea, care s-a refugiat  în Olanda in urma revoluţiei izbucnită in ţară.

  

 

 

 

 

Puciul_berarie1923

"Puciul de la berărie", condus de Adolf Hitler, este înăbușit la München.

 

 

 

Kristallnacht-burning1938

Diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca un pretext pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

 

 

 

 

Fao1961

 România a devenit membra a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

 

 

 

1989

Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anuntat in dimineata zilei că accesul prin graniţa creată între cele două Germanii va fi permis în cazul “călătoriilor particulare”. După ce timp de aproape trei decenii a despărţit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart în bucăţi.

 

 

 

 

 

Stari-most-mostar1993

Croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă.

Read more

ÎN MEMORIA VICTIMELOR MAGHIARE MASACRATE ÎN LAGARE SOVIETICE

Balti-CimitirLa Bălți a fost inaugurat un monument în memoria victimelor maghiare, prizonieri de război, masacrați în lagărul sovietic din această localitate, în perioada anilor 1944-1947.

La inaugurare au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării, Szilard Nemeth, viceministrul Apărării al Republicii Ungaria, reprezentanți ai ambasadei Republicii Ungaria în Moldova.

Totodată, grație cooperării moldo-ungare, pe teritoriul Ungariei urmează să fie instalat un monument în cinstea conaţionalilor noştri, căzuți la datorie pe teritoriul acestei ţări.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute mai multe cimitire militare maghiare, cele mai mari fiind la Bălţi, Tighina şi Chişinău.

Foto: Centrul de Cultură şi Istorie Militară

  • Hits: 57
  • Hits: 46
  • Hits: 46
  • Hits: 46
  • Hits: 46
  • Hits: 49
  • Hits: 46
  • Hits: 46

Read more

8 noiembrie


306

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. A fost general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei în timpul lui Maximian Galerius. Aflând că Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar şi predica public credinţa creştină, împăratul a  poruncit să fie prins şi să fie pus într-o temniţă umedă iar apoi a trimis ostaşi ca să-l străpungă cu suliţe.

 

 

 

  

1520

Regele danez Christian al II-lea începe execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de "Baia de sânge de la Stockholm"

 

 

 

 

 

1793

A fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari şi faimoase din lume. Clădirea în care se află muzeul, fost palat regal, se află în centrul capitalei Franţei şi găzduieşte celebre opere de arta.

 

 

 

1923

În Germania, la Munchen, are loc Puciul de la Berărie, încercarea de lovitură de stat, organizată de către Adolf Hitler si Partidul National Socialist Muncitoresc German (Nazist).

 

 

 

1942

Forţele armate ale Marii Britanii şi Statelor Unite au debarcat in nordul Africii, în timpul luptelor purtate din al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

1992

Este creată Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, care are menirea de a  asigura întîmpinarea şi petrecerea oficialităţilor şi delegaţiilor de peste hotare, acreditarea ambasadorilor străini în Republica Moldova, participarea la sărbătorile de stat, petrecerea paradelor militare.

 

Read more