Error
  • Component not found

09 November 2018

10 November 2018

10 noiembrie

“Ziua Mondiala a Ştiintei pentru Pace şi Dezvoltare”, proclamată în 2001 de către cea de-a 31-a Conferinţă generală a UNESCO, are drept scop primordial construirea unei punţi de legătură între ştiinţă şi societate, dar şi asigurarea unei informări mai ample a publicului larg asupra importanţei ştiinţei.

 

 

 

1444

Are loc bătălia de la Varna. Trupele cruciate conduse de Iancu de Hunedoara sunt înfrânte, iar regele Vladislav este ucis. Astfel  Imperiul Otoman îşi consolidează controlul asupra Constantinopolului și marchează începutul expansiunii otomane în Balcani.

 

 

1508

A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.

 

 

 

 

 

1859

În Moldova, este investit Guvernul Manolache Costache Epureanu (Iaşi)  A fost un consiliu de miniștri care a guvernat Principatul Moldovei până la 3 aprilie 1860.

 

 

 

 

 

1928

La conducerea României a fost instaurat un guvern naţional-ţărănesc, condus de Iuliu Maniu. Acesta  a fost un consiliu de miniștri care a guvernat România până la 6 iunie 1930.

 

 

 

Read more

9 noiembrie

Pedro_III_de_Aragon1282

Papa Martin al IV-lea l-a excomunicat pe regele Petru al III-lea al Aragonului.

 

 

 

 

 

 

1332

Începe Bătălia de la Posada, dintre românii conduşi de Basarab I şi oastea lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei. Victoria va aparţine românilor.

 

 

 

Cervia1697

Papa Inocențiu al XII-lea fondează orașul Cervia.

 

 

 

1799

În timpul revoluției franceze,  are loc lovitura de stat ("18 brumar"), directoratul este înlăturat și înlocuit cu Consulatul, se instaurează dictatura burgheziei.

 

 

 

 

 

Principiile-noastre-pentru-reformarea-patriei1857

Deputații pontași din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, au depus o jalbă pe biroul Adunării, cerând, printre altele, desființarea "boierescului".

 

 

 

 

 

 

Alexandru_Hajdeu1872

A murit Alexandru Hâjdeu, scriitor român din Basarabia, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (născut 1811).

 

 

 

 

 

 

1877

Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, cuceresc reduta otomană de la Rahova.

 

 

 

 

 

 

1918

Germania a fost proclamată republică o dată cu abdicarea împaratului Germaniei Wilhelm al II –lea, care s-a refugiat  în Olanda in urma revoluţiei izbucnită in ţară.

  

 

 

 

 

Puciul_berarie1923

"Puciul de la berărie", condus de Adolf Hitler, este înăbușit la München.

 

 

 

Kristallnacht-burning1938

Diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca un pretext pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

 

 

 

 

Fao1961

 România a devenit membra a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

 

 

 

1989

Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anuntat in dimineata zilei că accesul prin graniţa creată între cele două Germanii va fi permis în cazul “călătoriilor particulare”. După ce timp de aproape trei decenii a despărţit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart în bucăţi.

 

 

 

 

 

Stari-most-mostar1993

Croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă.

Read more