Error
  • Component not found

December 2018

01 January 2019

1 ianuarie

438

Intră în vigoare Codexul Teodosian, o colecție oficială de decrete imperiale voită de împăratul roman de răsărit Teodosiu al II-lea. Este compus din șaisprezece cărți (libri); fiecare din aceste cărți împărțită în titluri și fiecare titlu este marcat (distinct) de o rubrică care îi indică argumentul. Constituțiile imperiale inserate în colecție sunt dispuse cronologic.

 

 

630

Profetul Muhammad și armata sa pleacă către Mecca, pe care o va captura fără vărsare de sânge.

 

 

 

 

 

1432

Se încheie domnia pe tronul Moldovei a voievodului Alexandru cel Bun şi începe prima domnie a voievodului Iliaş.

 

 

 

 

 

1775

Alexandru Ipsilanti dă mitropolitului sarcina să elaboreze un raport despre situația învațămîntului în Transilvania, pentru a putea trece la realizarea unor reforme.

 

 

 

 

 

1832

A început aplicarea Regulamentului Organic în Moldova. A fost o lege organică cvasi-constituțională promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești în Țara Românească și Moldova. Conservator în esență, documentul a inițiat totuși o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societății locale. Regulamentul a oferit celor 2 principate primul lor sistem comun de guvernare.

 

 

 

 

1848

Intră în vigoare Convenția dintre Moldova și Muntenia privind desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând sarea. Se formeaza o singură piață, protejată de un singur cordon vamal.

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Operaţiunea Bodenplatte, atacul aerian al Luftwaffe, asupra aeroporturilor aliate din Olanda si Belgia.

 

Read more

31 decembrie

1866

Avocatul român Ioan Raţiu prezintă împăratului Austriei, la Viena, o petiţie în care exprima protestul împotriva votării de către noua dietă a alipirii Transilvaniei la Ungaria.

 

 

 

 

 

1916

Se începe bătălia de la Pralea. Armata română obţine o importantă modificare de front pentru aţine sub control valea Şuşiţei. 

 

 

 

1925

Consiliul de Coroană a ratificat renunțarea prințului Carol al II–lea la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de Hohenzollern. Carol al II–lea s–a stabilit în Franța, sub numele de Carol Caraiman.

 

 

 

 

 

1961

S-a pus punct Planului Marshall, în cadrul căruia au fost distribuiţi peste 12 miliarde de dolari pentru reconstruirea ţărilor europene afectate de război.

 

 

 

 

1775

Are loc Bătălia de la Quebec între forțele Armatei Continentale americane și apărătorii britanici ai orașului Quebec, la începutul Războiului American de Independență. Bătălia a reprezentat prima mare înfrângere pentru americani în acest conflict, și s-a soldat cu mari pierderi.

 

 

1944

Ungaria a declarat război Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Read more

30 decembrie

1663

Uciderea postelnicului Constantin Cantacuzino, din ordinul lui Grigore Ghica, declanşează conflictul dintre partida Cantacuzinilor şi cea a Bălenilor. 

 

 

 

 

 

1916

La Budapesta, în catedrala Sf. Matia, este încoronat ultimul rege ungar Carol al IV-lea, iar Zita ca regină a Ungariei.

 

 

 

 

 

1947

A fost abolita monarhia în România. Regele Mihai a fost obligat să abdice și să părăsească țara. Prin înlăturarea de la putere a regelui Mihai, țara a intrat pe deplin în mâna comuniștilor.

 

 

 

 

 

1922

Se formează Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Era constituită din mai multe Republici Sovietice Socialiste (RSS-uri). Numărul acestora a variat de-a lungul timpului; la data dezmembrării, URSS număra 15 republici componente.

 

 

 

1942

S-a născut  Vladimir Bukovski, scriitor și disident rus, stabilit în prezent în Marea Britanie. A fost închis în repetate rânduri în spitale de psihiatrie și în lagărele comuniste, a atras atenția opiniei publice occidentale în anul 1976 când, în urma unui troc politic, este schimbat pentru un alt deținut politic, Luis Corvalan, lider al Partidului Comunist din Chile („Judecată la Moscova”, „ Reușești sau mori”).

 

 

1997

În România, la București, Majestatea Sa Regele Mihai I, anunță modificarea Statutului Casei Regale de România, în sensul renunțării la Legea salica, iar succesorul la tronul României, va fi Principesa Margareta.

 

 

Read more

29 decembrie

1541

Este încheiat Tratatul de la Gilău. În schimbul domeniului Zips şi al unui subsidiu anual, Isabella, văduva lui I. Zapolya, restituie lui Ferdinand coroana regală şi îi cedează câteva cetăţi şi oraşe în Ungaria şi Transilvania.

 

 

 

 

 

1610

Începe campania lui Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei, împotriva lui Radu Şerban, domn al Munteniei. Oastea transilvăneană pătrunde prin pasul Bran în Muntenia şi înaintează spre Târgovişte, prăpădind şi arzând satele străbătute. Radu Şerban se refugiază în Moldova.

 

 

 

 

 

1819

Ţarul Alexandru I emite un decret prin care acordă coloniştilor bulgari din Basarabia ţaristă drepturi şi privilegii deosebite. În funcţia de membru superior al Oficiului coloniştilor străini din Basarabia ţaristă este numit, prin decret imperial rus, epitropul coloniştilor bulgari din Basaabia ţaristă, rotmistrul D.Vatikoti.

 

 

 

 

 

1843

S-a născut regina Elisabeta a României. A fost întâia regină a României, soția lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

 

 

 

 

 

1893

Oficierea căsătoriei dintre Principele Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor prezumtiv al tronului României, cu principesa Maria (fiica ducelui Alfred de Edinburgh–Coburg și a marii ducese Maria a Rusiei) la Sigmaringen, în Germania.

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc cel mai mare raid aerian de bombardament al aviaţiei germane, Luftwaffe, asupra Londrei.

 

 

 

1987

Cosmonautul sovietic  Iuri Romanenko a revenit pe Pământ după ce a stat neîntrerupt în spațiul cosmic 326 de zile.

 

 

 

Read more

28 decembrie

1783

Poarta otomană emite un sened care confirmă hatişerifurile de privilegii acordate Moldovei şi Ţării Româneşti şi reglementează modalităţile de plată ale furniturilor, lemnelor şi materialelor de construcţie.

 

 

 

1805

S-a născut Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

 

 

 

 

 

 

1973

Aleksandr Soljenițîn publică Arhipelagul Gulag. Este o carte scrisă de Aleksandr Soljenițîn, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare și muncă silnică sovietic. Este o narațiune complexă bazată pe mărturiile martorilor oculari și pe surse primare de documentare, precum și pe propriile experiențe ale autorului ca prizonier într-un lagăr de muncă din Gulag.

 

 

 

 

1989

Fizicianul Herman Oberth, inventator german nascut in Sibiu, supranumit “parintele aviatiei spatiale”, a incetat din viata la varsta de 95 de ani.

 

 

 

1856

S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al SUA, politician reformator în plan intern, care a contribuit fundamental la grăbirea deznodămîntului Primului Război Mondial prin decizia luată asupra participării SUA la operaţiunile militare de partea Antantei.

 

 

 

 

 

1895

În cafeneaua "Grand Café" din Paris are loc prima proiecție de film, realizată de frații Lumière.

 

Read more

27 decembrie

1577

În Moldova, are loc Bătălia de la Docolina, dintre Domnul Petru Şchiopul şi pretendentul Ioan Potcoavă.

 

 

 

 

 

 

1784

Horea şi Cloşca, doi dintre conducătorii principali ai răscoalei ţărăneşti din Munţii Apuseni sunt capturaţi de către trupele imperiale austriece, prin trădarea capilor răscoalei de către câţiva paznici de pădure.

 

 

 

1806

Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.

 

 

 

 

 

1945

A fost înfiinţată Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi a fost creat Fondul Monetar Internaţional (FMI), instituţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ca urmare a conferinţei de la Bretton Woods, din Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

1979

Trupele sovietice au ocupat Palatul Prezidential din capitala Afghanistanului, Kabul. Presedintele Hafizullah Amin este dat jos de la conducere.

 

Read more

26 decembrie


1557

A murit  Pătraşcu cel Bun. A fost fiul domnului Radu Paisie și domn al Țării Românești între martie 1554 – 26 decembrie 1557,succedandu-l pe  Mircea Ciobanul, fratele vitreg al tatălui sau. A fost numit de istorici  ”cel Bun”, pentru că a avut o domnie liniștită, fără a ucide vreun boier.

 

 

 

 

 

1792

În Franţa la Paris, începe procesul Regelui Ludovic al-XVI-lea al Franţei. Ca urmare a Revoluţiei Franceze din 1792, a fost arestat şi judecat de către Adunarea Naţionala, pentru înalta trădare. Este găsit vinovat şii decapitat prin ghilotinare, în 21 ianuarie 1793.

 

 

1805

Este încheiată Pacea de la Pressburg între Austria și Franța condusă de Napoleon. Această pace a survenit în urma Bătăliei de la Austerlitz și a pus capăt celui de-al treilea război al Coaliției antinapoleoniene.

 

 

 

1825

Are loc Revolta decembriștilor. Ofițeri ai armatei imperiale ruse au condus aproximativ 3.000 de soldați într-o mișcare de protest împotriva preluării tronului de către Nicolae I, după renunțarea la dreptul de succesiune de către a fratelui său mai mare, Constantin Pavlovici.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe Bătălia de la Kerci, dintre Armata Roşie, si Armatele Germano-Române. A fost o confruntare militară, desfăşurată pe Frontul de Est, in peninsula Crimeea. Bătălia  s-a încheiat cu victoria armatelor Germano-Române.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Royal Navy, scufundă crucişătorul german Scharnhorst.

 

Read more

25 decembrie

800

Carol cel Mare este încoronat de către Papa Leon al III-lea ca împărat al Occidentului. Face parte din dinastia Carolingiană, și este văzut uneori ca părintele fondator atât al Franței cât și al Germaniei, și de unii istoriografi ca părinte al Europei.

 

 

 

 

 

1806

Victorioase în ciocnirile de la Fierbinţi şi Olteanu (23 dec.), trupele ruse intră în Bucureşti. La iygonirea turcilor din Capitală participă şi soldaţii din garda fostului domn, Constantin Ipsilanti, care se închiseră şi rezistaserî în mănăstirea Radu Vodă.

 

 

1916

Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război "Mihai Viteazul", cu trei clase. Ordinul Mihai Viteazul devenea astfel cea importantă distincție care se putea conferi ofițerilor pentru fapte de bravură sau eroism.

 

 

 

 

1978

Forțe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roșii care, din 1976 supusese populația unui monstruos "proces de reeducare" în care și–au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinați sau înfometați.

 

 

1989

În urma unui proces sumar, Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

 

 

1991

Mihail Gorbaciov anunță într–o declarație televizată că demisionează din funcția de președinte al URSS, având în vedere situația creată odată cu formarea CSI (Comunitatea Statelor Independente). Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăște schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) în Federația Rusă.

 

 

Read more

24 decembrie

1524

A încetat din viata exploratorul portughez Vasco da Gama, cel care a deschis calea de navigatie din Europa spre India prin Oceanul Indian.

 

 

 

 

 

1943

Generalul american Dwight D. Eisenhower, viitor președinte al SUA, a devenit comandant suprem al armatei Aliatilor.

 

 

 

 

 

1918

Regele Ferdinand I semnează un decret de acceptare a unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, la care guvernul maghiar protestează. La Versailles încep negocierile cu cele patru puteri ale Antantei, precum și cu Cehoslovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Rusia, pentru stabilirea noilor granițe.

 

 

 

1989

În București, in Piața Universității, Gara de Nord și Piața Palatului a continuat să se tragă. Revoluționarii au format patrule care, la Metrou și pe străzi, controlau trecătorii, cei suspecți fiind reținuți. La radio și televiziune, a fost transmis Comunicatul CFSN prin care se reafirma victoria Revoluției și, totodată, erau prezentate măsurile excepționale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii.

 

 

Read more

23 decembrie

1777

S-a născut țarul Alexandru I al Rusiei. În prima parte a domniei a încercat să introducă reforme liberale, pe când în cea de-a doua a abordat o conducere arbitrară iar o parte din vechile reforme au fost abolite. În ceea ce privește politica externă, Alexandru a obținut un succes recunoscut, câștigând numeroase campanii. În particular, sub domnia sa Rusia a obținut Finlanda și o parte din Polonia.

 

 

  

1806

În timpul Războiului Ruso–Turc (1806–1812), în primele lupte care s–au dat după ocuparea Moldovei, la Fierbinți și la Olteanu, rușii au ieșit victorioși. Au intrat în București la 25 dec. 1806, reinstalând ca domn pe Constantin Ipsilanti.

 

  

1909

S-a născut Principesa României,  Ileana, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria. A fost o membră activă a mai multor fundații de caritate și a trăit în exil o bună parte din viață. A fondat mănăstirea "Schimbarea la Față" din Ellwood City, Pennsylvania, SUA, unde și este înmormântată.

 

 

 

1920

Irlanda de Nord (Ulster) a fost separată administrativ de restul Irlandei și a fost semnat "Ireland Act". Parlamentul s-a împărțit în două: unul la Dublin și celălalt la Belfast.

 

 

 

 

 

1994

În Moldova, Parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni, a adoptat Legea privind statutul special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

  

Read more