Error
  • Component not found

01 December 2018

02 December 2018

2 decembrie

1804

La Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împarat al Franței (1804-1814 și 1815) de către Papa Pius al VII-lea.

 

 

 

 

 

1805

Are loc Bătălia de la Austerlitz. Armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de țarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverșunată. Bătălia a avut loc lângă dealul Pracký kopec, la Austerlitz, azi Slavkov u Brna, la aproape 20 km la est de Brno, în Moravia. Bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică.

 

 

1848

Franz Joseph I de Habsurg este încoronat împărat al Austriei (1848-1916) și rege al Ungariei din 1867. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

 

 

 

 

 

1852

Are loc instaurarea celui de-al Doilea Imperiu Francez, regimul bonapartist imperial al lui Napoléon al III-lea. Prima jumătate a acestui al doilea Imperiu este cunoscută în istorie ca 'Imperiul autoritar', în vreme ce a doua este numită 'Imperiul liberal'.

 

 

 

 

 

1854

Semnarea la Viena a unui tratat de alinață anglo-franco-austriac împotriva Rusiei. Acest act, prevedea printre altele, obligația Austriei de a apăra Principatele, care fuseseră ocupate de austrieci în aprilie, împotriva unei eventuale invazii a trupelor țariste, instituirea unei comisii pentru reglementarea problemelor privind situația Moldovei și Țării Românești ș. a.

Read more

1 decembrie

1918

A fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate.

 

 

 

1925

Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

 

 

1959

Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare pe acest teritoriu. Împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctica, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă.

 

 

 

 

1986

În Franta, la Paris, este inaugurat Musée d'Orsay. Este amenajat în clădirea Gării d'Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile Muzeului d'Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914, de artă plastică și sculptură, însă acesta prezintă și opere de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

 

 

1990

În Chişinău este inaugurat monumentul “Lupoaica capitolină”, instalat în fața Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

 

Read more