Error
  • Component not found

02 December 2018

03 December 2018

3 decembrie

1861

În România, la Bucureşti, Domnul Alexandru Ioan Cuza, anunţă, cu prilejul deschiderii Camerelor, că „Înalta Poartă, precum şi toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor.

 

 

 

 

 

1912

În timpul primului război balcanic Imperiul Otoman a semnat armistiţiul cu statele balcanice cu care era în conflict, cu excepţia Greciei.

 

 

 

 

  

1920

La Geneva este semnat Protocolul privind constituirea Curții Permanente de Justiție Internațională cu sediul la Haga.

 

 

 

1989

Încheierea „războiului rece”. Întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”, cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat.

 

 

1992

Este adoptată de ONU, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi,  pentru a motiva populaţia să devină mai responsabilă în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi in societate.

 

 

 

1997

Este încheiat Tratatul de la Ottawa sau Tatatul pentru interzicerea minelor terestre, oficial numit Convenție asupra interzicerii folosirii, depozitării, producerii și transportului minelor anti-personale și asupra distrugerii lor, care interzice complet toate minele anti-personale.

Read more

2 decembrie

1804

La Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împarat al Franței (1804-1814 și 1815) de către Papa Pius al VII-lea.

 

 

 

 

 

1805

Are loc Bătălia de la Austerlitz. Armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de țarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverșunată. Bătălia a avut loc lângă dealul Pracký kopec, la Austerlitz, azi Slavkov u Brna, la aproape 20 km la est de Brno, în Moravia. Bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică.

 

 

1848

Franz Joseph I de Habsurg este încoronat împărat al Austriei (1848-1916) și rege al Ungariei din 1867. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

 

 

 

 

 

1852

Are loc instaurarea celui de-al Doilea Imperiu Francez, regimul bonapartist imperial al lui Napoléon al III-lea. Prima jumătate a acestui al doilea Imperiu este cunoscută în istorie ca 'Imperiul autoritar', în vreme ce a doua este numită 'Imperiul liberal'.

 

 

 

 

 

1854

Semnarea la Viena a unui tratat de alinață anglo-franco-austriac împotriva Rusiei. Acest act, prevedea printre altele, obligația Austriei de a apăra Principatele, care fuseseră ocupate de austrieci în aprilie, împotriva unei eventuale invazii a trupelor țariste, instituirea unei comisii pentru reglementarea problemelor privind situația Moldovei și Țării Românești ș. a.

Read more