Error
  • Component not found

04 December 2018

05 December 2018

5 decembrie

1560

În Franța regele Francisc al II-lea moare și este succedat de Carol al IX-lea. Politica acelei vremi era influențată de mama sa, Caterina de Medici, care a fost regentă pentru tânărul rege Carol (în vârstă de zece ani când s-a urcat pe tron) și de puterea liderilor unor facțiuni religioase: ultra catolică Casă de Guise și protestanta Casă de Bourbon.

 

 

 

 

1848

Președintele american James Knox Plok a declanșat celebra "goană dupa aur", după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal prețios în California.

 

 

 

1936

Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituție, cunoscută cu numele de "Constituția lui Stalin". Dintre cele patru constituții sovietice, Constituția din 1936 a funcționat cel mai mult, ea a fost înlocuită în 1977.

 

 

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Marea Britanie, declară război Ungariei, României şi Finladei.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul italian Ravena, este ocupat de trupele aliate.

 

 

 

 

Read more

4 decembrie

1691

Este emisă Diploma Leopoldină, prin care împăratul Leopold I recunoaște sistemul politic al Principatului Transilvaniei, iar el însuși devine mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea, apoi, la majoratul acestuia și renunțarea la domnie în 1697, șef al statului, ca principe al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

1769

Moare Constantin Mavrocordat, în mai multe rânduri domn al Țării Românești și al Moldovei. În timpul domniei sale s–au realizat o serie de reforme ce au dus la modernizarea statului, dar și la un avânt deosebit al culturii: cea mai veche colecție de documente românești, datând din anul 1741, a fost tipărită la îndemnul și cu sprijinul domnitorului.

 

 

 

 

1864

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez şi al Codului Penal prusac, având la bază şi unele legi penale autohtone.

 

 

 

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii mişcării de rezistenţă din Iugoslavia, în frunte cu generalul Tito, au format în exil un guvern democratic.

 

 

 

 

 

1992

A fost elaborat un memorandum ce prevedea cooperarea în domeniul apărării dintre Armata Naţională a Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

1998

Şefii Serviciilor de informatii din Republica Moldova, România şi Ucraina au încheiat, la Cernăuţi, un Acord de colaborare care prevedea coordonarea eforturilor instituţiilor respective în vederea combaterii traficului de droguri, de arme, de persoane, precum şi a operaţiunilor ilegale din domeniul financiar-valutar.

Read more