Error
  • Component not found

05 December 2018

06 December 2018

6 decembrie

 

În Ucraina este marcată Ziua Forţelor Armate, sărbătoare instituită în 1993. 

 

 

 

 

 

1742

În Rusia începe domnia împărătesei Elisabeta. Politica sa internă a permis nobilimii să obțină o poziție dominantă în cadrul guvernului local, dar cu puteri limitate. Ea a încurajat înființarea de către Lomonosov a Universității din Moscova și a Academiei de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg de către Șuvalov. A implicat țara în Războiul Austriac de Succesiune și în Războiul de 7 ani.

 

 

 

 

1845

Din iniţiativa ale latifundiarului basarabean Gheorghe A. Balş la Chişinău, este deschis un orfelinat care îi va  purta numele, prima instituţie de acest fel din Basarabia şi pentru care a donat 30000 ruble.

 

 

 

1917

Este adoptată de Parlamentul Finlandei declarația de independență a ţării. Această declarație a transformat Finlanda dintr-un Mare Ducat autonom aflat în componența Imperiului Rus, într-un stat național, suveran și independent.

 

 

 

 

 

1921

Este semnat Tratatul Anglo-Irlandez. Irlanda obţine statut de dominion, este formată Irlanda de Nord.

 

 

 

Read more

5 decembrie

1560

În Franța regele Francisc al II-lea moare și este succedat de Carol al IX-lea. Politica acelei vremi era influențată de mama sa, Caterina de Medici, care a fost regentă pentru tânărul rege Carol (în vârstă de zece ani când s-a urcat pe tron) și de puterea liderilor unor facțiuni religioase: ultra catolică Casă de Guise și protestanta Casă de Bourbon.

 

 

 

 

1848

Președintele american James Knox Plok a declanșat celebra "goană dupa aur", după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal prețios în California.

 

 

 

1936

Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituție, cunoscută cu numele de "Constituția lui Stalin". Dintre cele patru constituții sovietice, Constituția din 1936 a funcționat cel mai mult, ea a fost înlocuită în 1977.

 

 

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Marea Britanie, declară război Ungariei, României şi Finladei.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul italian Ravena, este ocupat de trupele aliate.

 

 

 

 

Read more