Error
  • Component not found

January 2019

01 February 2019

1 februarie

1600 

Mihai Viteazul semnează "Tratatul de închinare și credință" față de Rudolf al II-lea, împarat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. În schimbul recunoașterii suveranității sale, Rudolf al II-lea a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor și a garantat domnia ereditară în linie bărbătească.

 

 

 

 

 

1813

Are loc formarea guvernului provizoriu al Basarabiei, care includea instituţional Adunarea generală şi două departamente.

 

 

 

1886

S-a născut Vasile Gafencu, tatăl lui Valeriu Gafencu. A fost un politician, membru al partidului național din Odesa, deputat în Sfatul Țării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofițerilor și Ostașilor Moldoveni din Odesa. La 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. În 1940 a fost deportat în Siberia de forțele de ocupație sovietice.

 

 

 

 

1920

S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca. Fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

 

 

 

 

 

1946

Norvegianul Trygve Lie (1896-1968) devine primul secretar general al ONU (până în 1953). A fost ales în postul de Secretar General în urma unui compromis între marile puteri, iar în calitate de șef al organizației a obținut terenurile pe care se află actualul sediu ONU.

 

 

 

 

 

1931

S-a nascut Boris Nikolaevici Elţîn, om politic, primul preşedinte al Federaţiei Ruse (12.06.1991-31.12.1999), primul şef de stat din întreaga existenţă a Rusiei care a renunţat de bunăvoie la putere, la 31.12.1999, la vîrsta de 68 de ani, a murit la 23.04.2007.

 

 

 

 

 


1968

La București, s-a stins din viață Gherman Pântea. A fost militar și om politic din Basarabia, director geneeral (ministru) al Guvernului Basarabiei,  membru în Sfatul Țării, primar al orașului Chișinău și primar general al Odesei. A organizat Comitetul ostăşesc din Roman şi contribuie la organizarea Comitetului Militar Central de la Chişinău. La 27 martie/9 aprilie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România.

 

 

Read more

31 ianuarie

1418

A decedat Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti. A fost fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386. A reuşit să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și ale Poloniei, care urmăreau în special acapararea gurilor Dunării, și să stăvilească forțele otomane aflată în plină expansiune în Balcani.

 

 

 

 

1813

În urma demersurilor mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni, în Chişinău  se deschide  Seminarul Teologic, în care s-a studiat limba română până în anul 1867. În timp de şase ani Seminarul ajunge la o organizare deplină prin înfiinţarea succesivă a claselor: pregătitoare, gramatică, sintaxa, poezia, retorica, filozofia şi teologia

 

 

1924

Este adoptată Constituția Sovietică care legitima unirea din 1922 a RSFS Ruse, RSS Ucrainiene, RSS Belaruse și RSFS Transcaucaziene pentru a forma Uniunea Sovietică. Constituția schimba de asemenea structura conducerii centrale. Constituția stabilea ca organ suprem al puterii în stat Comitetul Central Executiv între sesiunile Congreselor Sovietelor.

 

 

 

 

1915

În timpul Primului Război Mondial, are loc Bătălia de la Bolimov, dintre Armata Germana şi cea Rusă. În cadrul bătăliei, a fost folosit pentru prima oară, la scară largă, gazul lacrimogen.

 

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mareşalul Friedrich Paulus, comandatul Armatei a VI-a germană, se predă armatei sovietice.

 

 

 

 

Read more

30 ianuarie

1561

A apărut „Tetraevanghelul” - o traducere din Noul Testament a celor patru evanghelii, prima carte românească tipărită de Coresi, diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște.

 

 

 

 

 

1695

Domnul Munteniei, Constantin Brâncoveanu, primeşte titlul de "principe al Imperiului" din partea Casei de Austria.

 

 

 

 

 

1933

Adolf Hitler este numit în funcţia de cancelar al Germaniei. În scurt timp naziștii au preluat toate funcțiile de conducere, atât în parlamentul central (reichstag) și cele regionale, cât și în economie. În martie 1933 Hitler s-a hotărât să propună noului parlament Legea de împuternicire (Ermächtigungsgesetz), care prevedea înlăturarea procedurilor și legislației parlamentare și transferul puterii depline cancelarului și guvernului său, prin asumarea de prerogative dictatoriale.

 

 

 

 

1992

La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme”.

 

 

1995

Are loc întâlnirea dintre președintele R. Moldova, Mircea Snegur, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, este consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din R. Moldova.

 

 

Read more

29 ianuarie

1814

Are loc Bătălia de la Brienne-le-Château, Parte a Războiul celei de-a Șasea Coaliții, purtată în apropiere de Bar-sur-Aube, a opus o armată franceză, sub comanda lui Napoleon I, „armatei Silezie”, aflate sub comanda Feldmareșalului Blücher. Bătălia a fost o întâlnire de trupe, în condițiile în care prusacii își concentraseră forțele, după ce capturaseră un ofițer francez de legătură, care le-a predat ordinele Împăratului către mareșalul Mortier și generalii Colbert și Bordesoulle.

 

 

1837

A murit ucis într-un duel, poetul rus Aleksandr Puşkin. În dimineaţa zilei din 27 ianuarie, Puşkin  a fost provocat la duel de Georges d’Anthes, pentru ca i-ar fi  curtat soţia, Natalia Goncearova. Poetul a fost grav rănit în duel şi a murit în ziua de 29 ianuarie. Între cele mai importante lucrări ale sale se număra romanul “Boris Godunov”, Dama de Pică, şi o colecţie de poeme care au încântat generaţiile care i-au urmat.

 

 

 

 

1856

A fost înființat de către Regina Victoria a  Regatului Unit, Ordinul Crucea Victoria pentru a răsplăti faptele de curaj din timpul Războiului Crimeei. Este cea mai înaltă decorație militară acordată pentru acte de eroism „în fața dușmanului” militarilor din diverse țări ale Commonwealth-ului și ale fostelor teritorii ale Imperiului Britanic. Acesta are prioritate față de toate celelalte ordine, decorații și medalii.

 

 

 

 

1860

S-a născut Anton Pavlovici Cehov în Taganrog, Imperiul Rus. A fost un medic, prozator şi dramaturg rus. Este considerat cel mai important scriitor de proza scurta din istoria literaturii universale.

 

 

 

 

 

1916

În timpul Primului Război Mondial Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate „Zeppelin" deasupra Parisului.

 

Read more

28 ianuarie

1547

În Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.

 

 

 

 

 

1725

Moare Petru cel Mare, ţar al Rusiei la 53 de ani și după 43 de ani de domnie. Clanul puternic din jurul Ecaterinei citeste o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile.

 

 

 

 

 

1871

În timpul Războiului franco-prusac, care a fost sprijinit de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria, guvernul francez ajunge la un compromis cu armata prusacă în privința încheierii armistițiului.

 

  

1931

A murit generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Romane. A fost un general al armatei franceze. În primul razboi mondial a fost șef de stat major al comandantului-suprem al trupelor franceze pe Frontul de vest, mareșalul Joseph Joffre.

 

 

 

 

 

1941

După rebeliunea legionară din 21 ianuarie - 23 ianuarie 1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari și tehnicieni.

 

 

 

Read more

27 ianuarie

98

După moartea lui Nerva pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98 - 117). În timpul domniei lui, Imperiul Roman a căpătat cea mai mare extindere teritorială. În 106 intră în componența sa și Dacia.

 

 

 

 

 

1855

Conducerea Școlii ostășești din București solicită Eforiei școalelor publicarea lucrării lui Nicolae Bălcescu "Puterea armată și artă militară la români". Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.

 

 

 

 

 

1944

Are loc lichidarea definitivă a blocadei Leningradului, începută la 8 septembrie 1941. A fost asediul german al orașului simbol al Uniunii Sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și unul dintre cele mai sângeroase asedii din istoria lumii. Planul german a primit numele de cod Operation Nordlicht („Operațiunea Aurora boreală”).

 

 

 

 

1945

Are loc eliberarea de către forțele aliate a lagărului de exterminare de la Auschwitz Germania.

 

 

 

1967

Semnarea de către URSS, SUA și Marea Britanie a Tratatului privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani (intrat în vigoare la 10 octombrie).

 

 

 

1973

La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la încheierea Războiului din Vietnam. Încetarea focului a fost semnata între Statele Unite şi Vietnamul de Nord, în urma negocierilor dintre  Le Duc Tho din partea Vietnamului si a lui Henry Kissinger pentru America, s-au încheiat 10 ani de război.

Read more

26 ianuarie

1340

Regele Eduard III al Angliei s-a autodeclarat moștenitor al tronului francez începând ceea ce va fi cunoscut în istorie sub numele de Războiul de o sută de ani.

 

 

 

 

 

1611

Principele Transilvaniei, Gabriel Bathory ocupă Tîrgovişte şi se intitulează “principe al Transilvaniei şi al Valahiei Transalpine”.

 

 

 

 

 

1699

Prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și cel Imperiul Otoman, Principatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.

 

 

 

1865

Mihail Kogălniceanu îşi depune mandatul de prim-ministru, guvernul său este înlocuit de guvernul Constantin Bosianu.

 

 

 

 

  

1918

S-a născut Nicolae Ceauşescu, om politic comunist român, Secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

 

 

 

 

Read more

25 ianuarie

1475

Voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, trimite o scrisoare-circulară monarhilor creştini din Europa anunţându-le marea victorie de la Podul Înalt şi cerându-le crearea unui front antiotoman.

 

 

 

 

 

1479

Este semnat tratatul de la Constantinopol, care încheie oficial a războiul de 15 ani dintre Veneția și Imperiul Otoman.

 

 

 

1595

Voievodul Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, trece Dunărea, atacă şi arde Rusciuc şi capturează artileria otomană.

 

 

 

 

 

1673

Nicolae Milescu Spătarul a scris, în limba slavonă „Cartea profețiilor", operă dedicată scopurilor politice.

 

 

 

 

Read more

24 ianuarie

1458

Matia Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan de Hunedoara, este ales rege al Ungariei. Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația, iar la est din Polonia, - excluzând Moldova și Țara Românească - până în Bulgaria de astăzi).

 

 

1859

Are loc Adunarea Electivă a Țării Românești, care se pronunță pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, realizându–se astfel de facto Unirea Principatelor Române.

 

 

 

 

 

1862

Are loc deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării.

 

 

1918

Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Moldovenești. Consiliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeț a fost reconfirmat ca președinte.

 

 

 

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Conferinţa de la Casablanca, dintre Preşedintele SUA Franklin D. Roosevelt si Primul Ministru al Marii Britanii Winston Churcill. Aliații occidentali au hotărât să lupte împotriva Italiei, Germaniei și Japoniei. Roosevelt și Churchill au făcut o înțelegere de a invada sudul Europei prin Sicilia.

 

 

1946

Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluție. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri pașnice a energiei atomice și eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă.

 

Read more

23 ianuarie

1465

Ștefan cel Mare, domn al Moldovei, începe asediul Cetății Chilia, pe care o cucereștepe 25 ianuarie. Pentru îmbunătățirea sistemului de apărare, în vara anului 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește Cetatea pe malul stâng al Dunării (Cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari și 17.000 de ajutoare.

 

 

1512

În Țara Românească, are loc Bătalia de lângă București, dintre oastea Domnului Vald cel Tănăr și oastea otomană. Lupta  s-a încheiat cu înfrângerea, capturarea şi decapitarea domnului.

 

 

1512

Începe domnia, în Țara Românească, a lui Neagoe Basarab. A încurajat dezvoltarea comerțului și meșteșugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat să mențină relații de prietenie cu Ungaria. A încercat să stabilească relații diplomatice cu Veneția și Roma, și chiar să medieze conflictul dintre creștinii ortodocși și catolici. Continuă viziunea și obiectivele politice inițiate de Ștefan cel Mare și încearcă să realizeze o coaliție a statelor răsăritene împotriva expansiunii turcești.

 

 

1821

Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamație locuitorilor Țării Românești, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanșării revoluției conduse de Tudor Vladimirescu.

 

 

 

 

1855

S-a născut John Moses Browning, proiectant de arme american, care a dezvoltat o mare varietate de arme militare și destinate civililor, cartușe, mecanisme de arme, fiind creditat cu 128 patente în domeniul armamentului, multe dintre ele fiind utilizate în lume până în zilele noastre. Și-a construit prima armă de foc la vârsta de 13 ani la magazinul de arme al tatălui său și i s-a acordat primul patent la vârsta de 24 de ani.

 

 

  

1878

Este semnat armistițiul din războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878.

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe Operațiunea Hanibal, de evacuare a germanilor și unităților Wermacht din zona buzunarului Curlanda, creat de inaintarea armatei Roșii.

 

 

1973

Președintele american Richard Nixon a anunțat încheierea unui acord care a dus la încetarea ostilitățiilor militare din Vietnam.

 

 

 

Read more