Error
  • Component not found

01 January 2019

02 January 2019

2 ianuarie

1492

Are loc capitularea Granadei, asediată din 1481, ce marchează sfârșitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă, Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortărețe arabe din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabella I.

 

 

1529

Radu de la Afumați, domn al Țării Românești (1522–1529) a fost ucis împreună cu fiul său, Vlad, la Râmnicu Vâlcea.

 

 

 

 

 

1905

Are loc sfârșitul Asediul de la Port Arthur, portul de apă adâncă la extremitatea Peninsulei Liaotung din Manciuria, a fost cea mai îndelungată și mai violentă bătălie terestră a Războiului Ruso-Japonez. Garnizoana rusească a fost luată prizonieră, iar civililor li s-a permis să plece, în timp ce ofițerii ruși au avut de ales între a fi luați și ei prizonieri și a fi eliberați sub cuvântul că nu vor mai participa la război.

 

 

1941

În cel de-al Doilea Război Mondial, armata Japoneza, cucerește Manila, capitala statului Filipine.

 

 

 

1945

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, aviația aliata bombardează oraşul Nuremberg, distrugând întreg centrul istoric al orașului.

 

Read more

1 ianuarie

438

Intră în vigoare Codexul Teodosian, o colecție oficială de decrete imperiale voită de împăratul roman de răsărit Teodosiu al II-lea. Este compus din șaisprezece cărți (libri); fiecare din aceste cărți împărțită în titluri și fiecare titlu este marcat (distinct) de o rubrică care îi indică argumentul. Constituțiile imperiale inserate în colecție sunt dispuse cronologic.

 

 

630

Profetul Muhammad și armata sa pleacă către Mecca, pe care o va captura fără vărsare de sânge.

 

 

 

 

 

1432

Se încheie domnia pe tronul Moldovei a voievodului Alexandru cel Bun şi începe prima domnie a voievodului Iliaş.

 

 

 

 

 

1775

Alexandru Ipsilanti dă mitropolitului sarcina să elaboreze un raport despre situația învațămîntului în Transilvania, pentru a putea trece la realizarea unor reforme.

 

 

 

 

 

1832

A început aplicarea Regulamentului Organic în Moldova. A fost o lege organică cvasi-constituțională promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești în Țara Românească și Moldova. Conservator în esență, documentul a inițiat totuși o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societății locale. Regulamentul a oferit celor 2 principate primul lor sistem comun de guvernare.

 

 

 

 

1848

Intră în vigoare Convenția dintre Moldova și Muntenia privind desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând sarea. Se formeaza o singură piață, protejată de un singur cordon vamal.

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Operaţiunea Bodenplatte, atacul aerian al Luftwaffe, asupra aeroporturilor aliate din Olanda si Belgia.

 

Read more