Error
  • Component not found

02 January 2019

03 January 2019

3 ianuarie

1472

Ștefan cel Mare acordă un important privilegiu comercial negustorilor brașoveni: libertate comercială deplină în întreaga țară și garantarea securității activității lor.

 

 

 

 

 

1777

Generalul american George Washington îl înfrânge pe generalul britanic Charles Cornwallis, în bătălia de la Princeton, o confruntare din cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

1815

Austria, Marea Britanie și Franța încheie un tratat secret de alianță defensivă, îndreptat împotriva Prusiei și Rusiei.

 

 

 

1853

Apare, la Sibiu, Telegraful Român «gazeta politică, industrială, comerciala şi literară», sub îndrumarea episcopului de atunci Andrei Şaguna, cu apariţie neîntrerupta pana azi.

 

 

 

1966

La Havana  se creează Organizația de Solidaritate a Popoarelor din Africa, Asia și America Latină la conferința celor trei continente. Are drept scop unirea, coordonarea și încurajărea mișcărilor de eliberare națională din cele trei continente și înlăturarea oricăror forme de discriminare rasială. La activitățile ei iau parte organizații naționale din 80 de țări (1984).

 

 

 

 

1993

La Moscova  a avut loc parafarea acordului de dezarmare strategică START II ce prevedea diminuarea în, 10 ani, cu doua treimi a arsenalelor nucleare strategice ale Rusiei și Americii.

 

 

Read more

2 ianuarie

1492

Are loc capitularea Granadei, asediată din 1481, ce marchează sfârșitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă, Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortărețe arabe din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabella I.

 

 

1529

Radu de la Afumați, domn al Țării Românești (1522–1529) a fost ucis împreună cu fiul său, Vlad, la Râmnicu Vâlcea.

 

 

 

 

 

1905

Are loc sfârșitul Asediul de la Port Arthur, portul de apă adâncă la extremitatea Peninsulei Liaotung din Manciuria, a fost cea mai îndelungată și mai violentă bătălie terestră a Războiului Ruso-Japonez. Garnizoana rusească a fost luată prizonieră, iar civililor li s-a permis să plece, în timp ce ofițerii ruși au avut de ales între a fi luați și ei prizonieri și a fi eliberați sub cuvântul că nu vor mai participa la război.

 

 

1941

În cel de-al Doilea Război Mondial, armata Japoneza, cucerește Manila, capitala statului Filipine.

 

 

 

1945

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, aviația aliata bombardează oraşul Nuremberg, distrugând întreg centrul istoric al orașului.

 

Read more